Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Održano simbolično Bogojavljensko plivanje u Zemunu

U organizaciji Gradske opštine Zemun, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zemun i SVEBOR Saveza Beograda, na Bogojavljenje, po 24 put u Zemunu organizovana je trka u plivanju za Nosioca Bogojavljenskog Krsta 2021. Ovoga puta, simbolično, tri devojke i tri mladića plivali su za Časni Krst koji je u hladni Dunav spustio dugogodišnji starešina plivača Slaviša Ivanović. Tradicionalno plivanje je održano bez prisustva publike i uz poštovanje svih mera zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa KOVID 19 i mera koje je doneo Krizni štab.

”Plivanje smo organizovali skromno, ali dostojanstveno, onako kako ovaj crkveno-narodni praznik nalaže. Iskreno verujem da će Zemun u narednoj godini opet biti centar svetkovanja Bogojavljenja u Srbiji i regionu. Čestitam hrabrim devojkama i momcima na podvigu vere. Posebno smo ponosni na to što u Zemunu devojke plivaju na Bogojavljanje i pobeđuju. Momci koji su plivali odavno već imaju status veterana ove manifestacije. Oni su odabrani među mnogima koji su želeli da plivaju i zato su svi danas pobednici”, rekao je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, uz tradicionalni pozdrav ”Bog se javi”.

Pobednik je Anja Vukajlović iz Pančeva, student Kriminalističko-policijskog univerziteta, odlikovana je prigodnom statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2021. Učesnike ovogodišnjeg plivanja starešina SVEBOR Saveza i zamenik predsednika OO Bogojavljenja Cvjetko Stevanović darovao je ikonama.

Organizacioni odbor ”Bogojavljenje 2021 – Zemun” Bogojavljenskim krstom darovao je Kriminalističko-policijski univerzitet, Dom zdravlja Zemun, Policijsku stanicu Zemun i Specijalnu antiterorističku jedinicu. U okviru tradicionalnog svetkovanja ovog velikog hrišćanskog praznika predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima prisustvovao je liturgiji i osvećenju Bogojavljenske vode u Hramu svetog oca Nikolaja.

Zemunski istoriografi beleže da se Bogojavljenska litija održavala u 18. veku, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, Litija je održana 1945. i 1946. godine. Do obnavljanja ove tradicije dolazi 1998. godine, otkada se na Bogojavljenje organizuje vađenje Časnog krsta iz Dunava.

Tagovi:

Pročitajte još: