(FOTO) OPŠTINA ZEMUN POLOŽILA VENAC NA BISTU PISCA SRETENjSKOG USTAVA

Povodom Dana državnosti, predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić položio je venac na bistu i poklonio se senima velikog srpskog političara, diplomate, pisca Sretenjskog ustava, novinara i publiciste Dimitrija Davidovića, koja se nalazi na Keju oslobođenja.

Prvi Ustav moderne Srbije donet je pre 189 godina, važio svega 55 dana, dok nije suspendovan, a dotle veoma uspešan Zemunac pao je u nemilost knjaza Miloša, te se posle tri godine, 1838. upokojio u Smederevu. Po ličnoj želji, na spomen ploči na crkvenom groblju piše ”Dimitrije Davidović – sav Srbin”.Davidović je i otac srpskog novinarstva. Prvi broj ”Novina serbskih” izašao je u Beču 1813. godine.

U rodnom Zemunu na uglu ulica Glavne i Dimitrija Davidovića nalazi se rodna kuća srpskog velikana na kojoj se nalazi i spomen ploča, podignuta mu je bista na zemunskom Keju oslobođenja, a Pravno-birotehnička škola u Zemunu nosi takođe njegovo ime.Dan državnosti i sećanja na početak Prvog srpskog ustanka proslavljao se na Sretenje do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Posle 83 leta Skupština Srbije je 10. jula 2001. godine obnovila 15. februar kao državni praznik Dan državnosti, koji se u Srbiji praznuje dva dana.

Tagovi:

Pročitajte još: