(FOTO) Oslikan prelepi mural na OŠ „Gavrilo Princip“

Uprava osnovne škole ”Gavrilo Princip” u Zemunu iskoristila je prošlogodišnji raspust da dotera i ukrasi zid na glavnom ulazu  muralima. Sa desne strane ulaza sprejevima u crno-beloj tehnici naslikan je portret srpskog junaka po kojem škola i nosi ime, Gavrila Principa, koji je prvih dana punoletstva postao poznat po atentatu na austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. godine. Ovaj događaj izazvao je Prvi svetski rat. Mladi Princip je uhapšen i podlegao stravičnim mučenjima u zloglasnoj tamnici Terezin.

Sa leve strane ulaza sprejevima u boji umetnik Marko Ćulum oslikao je mural dužine 13 i širine 3,5 metra, na kome je prikazao portrete znamenitih ličnosti srpske kulture, nauke i prosvete: Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića, Mihajla Pupina, Bore Stankovića, Desanke Maksimović i poznate požarevačke i svetske slikarke Milene Pavlović – Barili.

Murale u Zemunu možemo videti na fasadama mnogih zgrada: jedan od najstarijih krasi fasadu u Oračkoj ulici, prošlog leta su oslikani u Gospodskoj 6 i u  naselju Nova Galenika u ulici Vere Dimitrijević 31 mural zahvalnosti zdravstvenim radnicima udruženja ”Glas mladih Zemunaca”. Na fasadi u Ulici Starca Vujadina u Zemunu oslikan je portret hroničara Zemuna Branka Najholda s rečima ”Biti Zemunac nije stvar krštenice, nego stanje duha”. Nedavno je u Karlovačkoj ulici u Zemunu, na ulazu zgrade u kojoj je živeo i otišao u rat, oslikan na fasadi portret Željka Mihajlovića, heroja s Košara, a u Donjem gradu, na Karađorđevom trgu broj 9 crno – beli portreti počivših partijarha Pavla i Irineja sa večnom porukom ”Čuvajmo se od neljudi ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi”.

Potreba da se slikom na zidu ulepša prostor, ali često i pošalje poruka, materijalizuje sećanje na reč, delo i lik onih koje volimo i koji uživaju nepodeljenu naklonost, ljubav, poštovanje i zahvalnost, postaje sve omiljeniji žanr mnogih znanih i neznanih umetnika.

Tagovi:

Pročitajte još: