(FOTO) OSNOVNA ŠKOLA „SVETOZAR MILETIĆ“ PROSLAVILA 295 GODINA

Osnovna škola ”Svetozar Miletić” akademijom u svečanoj sali Doma vazduhoplovstva obeležila je 295 godina postojanja, vezavši se za davnu 1728. godine, kada su obrazovani monasi na mestu današnjeg Velikog trga broj 4, osnovali prvu školu na ovim prostorima, u narodu poznatu kao Nemačka škola.

Kasnije škola dobija ime Gradska, pa Glavna škola, i tu su u trogodišnjoj nastavi dečaci i devojčice sticali svoja prva znanja. Godine 1876. škola menja naziv u Opštu nižu pučku dečačku školu, zatim u Državnu osnovnu obospolnu školu.

Zanimljivo je istaći da se pri školi osniva prvo Sokolsko sportsko društvo, preteča mnogih sportova u Zemunu, a 1930. u okviru škole počinje sa radom i prvo zemunsko zabavište i škola dobija ime Kraljević Tomislav.

Direktorka škole Gordana Srećković istakla je da je ”Miletić” jedna uspešna, razigrana, vesela i topla sredina u kojoj se deca lepo razvijaju i postižu odlične rezultate, što potvrđuju nagrade, i osvrnula se na značaj porodice, i izrazila zahvalnost opštini Zemun u podršci, naročito u realizaciji međunarodnih projekata i domenu školske infrastrukture.

Direktorka se i toplim rečima zahvalila kolegama koji svojim radom motivišu i inspirišu decu, pomažu im u odrastanju, a sve sa željom da postanu dobri, učeni i pošteni ljudi. Đaci su u izuzetnom i raznovrsnom programu pokazali svoje talente i veštine, potvrdivši kvalitet rada i posvećenost učitelja i nastavnika.

Svečanosti su prisustvovali sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković i zamenica sekretara Dejana Vuković, mnogobrojni gosti i roditelji. Ponosna na svoju istoriju ponevši ime velikana srpstva, junaka, prosvetitelja, političara, vrhunskog intelektualca Svetozara Miletića, 1952. godine, ova zemunska škola nastavlja da bude vodeća vaspitno-obrazovna ustanova, koja inovativnim didaktičkim pristupom podiže prosvetne standarde.

Tagovi:

Pročitajte još: