(FOTO) Otkrivena spomen ploča stradalim zemunskim Jevrejima

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, 3. septembra, postavljena je spomen ploča u znak sećanja na 150 godina od izgradnje Sefardske sinagoge u Zemunu i na 575 stradalih Jevreja u Jasenovcu i Staroj Gradiški za vreme Drugog svetskog rata.

Spomen ploču u Dubrovačkoj ulici broj 21 otkrili su predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Pored članova jevrejske zajednice, ovom događaju prisustvovali su predstavnici ambasade Hrvatske i SAD u Beogradu, kao i Ministarstva kulture Srbije.

”Opština Zemun i jevrejska zajednica blisko sarađuju i već decenijama realizuju značajne projekte koji imaju širi društveni i istorijski kontekst. Otkrivanje ove ploče je još jedan zajednički podvig u negovanju kulture sećanja i podseća da su verski objekti za molitvu, a ne za pogrom i uništenje”, rekao je prisutnima predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, i dodao da je Zemun poznat kao multietnička sredina, u kojoj u miru žive svi njeni građani.

U svom obraćanju ministar Žigmanov je istakao da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog veoma cene i pružaju podršku kulturi sećanja koju kreiraju i sprovode institucije i organizacije nacionalnih zajednica.

Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel predstavio je u dvorištu Aškenaske sinagoge projekat ”Identifikacione kartice osoba koje su preživele Holokaust”, kao i dva novija izdanja JOZ ”Dve zemunske sinagoge” i ”Nestali u holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču”.

Sefardska sinagoga izgrađena je 1873, na uglu Dubrovačke i tadašnje Primorske ulice. Na ulazu je pisalo ”Jer će se dom moj zvati dom molitve svim narodima”. Srušena je 1947. godine.

Jevrejska zajednica Zemuna svedoči o jedinstvenom primeru da su Sefardi i Aškenazi obavljali zajedničku molitvu, sklapali mešovite brakove i sahranjivani su na zajedničkom groblju.

Tagovi:

Pročitajte još: