Pretraga
Close this search box.

(FOTO) PRE ROKA OTVORENA GLAVNA ULICA U ZEMUNU: Ovako izgleda posle radova!

Glavna ulica je otvorena za putnički saobraćaj u nedelju, 11. februara, tačno u 16.20 časova pred oduševljenim građanima, nedelju dana pre isteka zvaničnog roka od 300 dana za temeljnu i sveobuhvatnu rekonstrukciju centralne zemunske saobraćajnice. Sutradan, prvog radnog dana, Glavna ulica je otvorena i za javni prevoz.Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević se tokom obilaska Glavne ulice 12. februara sretao sa građanima, primao čestitke građana, koji su bili puni hvale.”Uradili smo temeljan i dobar posao, rekonstruisali i zamenili instalacije, trotoare, ivičnjake i propisno tri sloja asfalta. Stalo nam je da se posao uradi i da traje, da narednih desetak godina budemo mirni što se tiče Glavne ulice”, kaže Kovačević.Radovi su trajali gotovo deset meseci, tokom kojih je bilo gužvi i kolona, ali se sve isplatilo, jer je veliki posao, vredan više od 600 miliona dinara urađen propisno i na ogromno zadovoljstvo građana Zemuna.

”Nešto kraće od poslednjih mesec dana pred zvanično otvaranje Glavnom se kretala velika Bogojavljenska litija, a zatim i mnogi pešaci kojima se dopala ideja da ova ulica vikendom bude pešačka zona na nekoliko sati. Opština će, u dogovoru sa saobraćajnom policijom i vlasnicima lokala, nastojati da nađe najbolje rešenje”, obećava predsednik Gavrilo Kovačević.  Obnovljena su i autobuska stajališta, postavljeni granitni ivičnjaci i trajne kamene ploče. Postavljene su i niše za kontejnere gradske čistoće. Vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija na svim obnovljenim raskrsnicama funkcioniše besprekorno i doprinosi sveukupnom izgledu centra Zemuna.Žardinjere sa rastinjem, novi drvored, stilski stubići, hidranti, đubrijere i klupe za starije sugrađane, da odahnu dok pazare, idu kod lekara ili u šetnju, dale su onaj završni šarm najurbanijem delu Zemuna.

”Opština je u prethodnom periodu već uredila Kej oslobođenja, a sada će nastaviti sa obnovom svih bočnih ulica iz Glavne. Zbog velikog opterećenja koji je pretrpela tokom prethodnih meseci dok je Glavna ulica bila zatvorena za saobraćaj, Vrtlarska ulica je dotrajala i oštećena. Njenom rekonstrukcijom zaokružićemo ceo niz saobraćajnica u okviru Starog jezgra Zemuna”, najavljuje sledeće radove prvi čovek Zemunske opštine, Gavrilo Kovačević.Glavna ulica je kruna uređenja Starog jezgra Zemuna, ambijentalne kulturno-istorijske celine pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika istorije i kulture, te će i prelepe fasade starih građevina biti adekvatno osvetljene noću. Ujedno, ovi radovi će postati standard za uređenje svih glavnih gradskih ulica u Srbiji. Očekivanja su da će uređene ulice, učiniti da Zemun postane nezaobilazna destinacija za sve turiste koji posećuju prestonicu Srbije.

Tagovi:

Pročitajte još: