(FOTO) Počela izgradnja nadvožnjaka u Batajnici

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem obišao je 27. marta radove na izgradnji nadvožnjaka preko pruge u Batajnici.

Gradska opština Zemun je po nalogu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u kratkom roku uradila 44 rešenja za eksproprijaciju na predmetnoj lokaciji. Projektom je predviđena izgradnja betonskog nadvožnjaka dužine oko 285 metara i širine 12,5 metara. Taj nadvožnjak će premostiti prelaz preko četiri koloseka brze pruge i prelaz preko saobraćajnica u naselju.

”Izgradnja nadvožnjaka u Batajnici nije samo važna zbog buduće brze pruge i unapređenja kvaliteta železničkog saobraćaja, već i zbog toga što će to predstavljati sigurnosni benefit i odlično rešenje koje će umnogome građanima omogućiti bezbedniji pružni prelaz i okruženje”, rekao je predsednik Kovačević i dodao da je: ”Gradska opština Zemun u saradnji sa VP ‘Galovica’ pokrenula radove da se pročiste kanali koji dugo godina nisu u ovom kraju čišćeni. S druge strane, u toku je projektovanje ćuprija u ovom delu Šangajske ulice. Te ćuprije nisu u funkciji, tako da ćemo i taj problem rešiti kako se površinske i podzemne vode ne bi podlivale pod kuće. Inicirali smo produžetak Belegiške ulice koja bi se prostirala uz intermodalni terminal, i građani Šangaja bi tom ulicom bili vezani sa novom Batajničkom petljom, koja treba da se otvori u aprilu i skratili put do centra naselja. Dužina te saobraćajnice je 2,9 kilometara tako da ćemo vrlo brzo pokrenuti radove”.

Ministar Momirović je istakao da su svi kapitalni projekti koje je pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić od izuzetnog značaja za Srbiju.

”Ako se ne fokusiramo na čoveka, na mesto stanovanja, poput Batajnice, nismo mnogo uradili. Sa ovim investicijama podići ćemo nivo života ljudima, a nekretnine će dostići veću cenu. Nećemo pustiti u saobraćaj ovu prugu dok ne završimo nadvožnjak, jer ne želimo da mučimo naš narod ovde. Ovo su naši građani. Ljudi treba da budu uvereni da Batajnica ide napred. Svi dobijamo, a najviše građani Batajnice”, rekao je ministar Momirović.

Nadvožnjak će se nalaziti oko 400 metara severno od postojećeg pružnog prelaza. Zajedno sa nadvožnjakom, ovim projektom obuhvaćena je i rekonstrukcija i izgradnja više od 1400 metara okolnih saobraćajnica. Izgradnjom nadvožnjaka smanjiće se broj nesreća i incidenata na pružnim prelazima na ovoj deonici, a i biće ostvaren pun protok kako za železnički, tako i za drumski saobraćaj.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je izdvojeno više od šest miliona evra za izgradnju ovog pružnog prelaza, koji će biti izgrađen do kraja godine. Zanimljivo je istaći da će pružni prelaz imati biciklističku i pešačku stazu i liftove, a biće urađene i pristupne saobraćajnice.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda i jedan je od važnijih investicionih projekata za Gradsku opštinu Zemun.

Radi se i put Zemun Polje-Ugrinovci, u dužini od 9 kilometara, koji treba da obezbedi paralelnu vezu, čime se rešava jedan od saobraćajnih problema koje ima ovo zemunsko naselje.

Predsednik Opštine Gavrilo Kovačević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić iskoristili su ovu posetu Batajnici da razgovaraju sa građanima o svim onim projektima koji su planirani za ovo zemunsko naselje, od izgradnje kanalizacije, rekonstrukcije vodovodne mreže, revitalizacije i izgradnje saobraćajnica, do kapitalne investicije, izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, što je preduslov za rešavanje komunalne infrastrukture sa izgradnjom još jednog kolektora, čime će u potpunosti biti rešen kanalizacioni sliv na teritoriji GO Zemun.

Početku radova na nadvožnjaku u naselju Šangaj prisustvovali su i zamenik predsednika GO Zemun Žarko Dronjak, članovi Veća Vukašin Bojović i Boško Radovanović, pomoćnik predsednika Milan Milisavljević, savetnik Igor Vukčević, kao i predstavnici Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Tagovi:

Pročitajte još: