(FOTO) Položeni venci u Zemunu: U spomen Sibinjanin Janku

Povodom obeležavanja godišnjice bitke za Beograd, koja je vođena 1456. godine protiv otomanskog zavojevača, položeni su venci na spomenik vođi pobedničke odbrane Beograda Sibinjanin Janku – Janošu Hunjadiju.

Vence su položili ambasador Mađarske u Srbiji NJ.E. Jožef Mađar, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, član Gradskog veća Beograda Vuk Mirčetić, članovi Veća Gradske opštine Zemun Đorđe Dukić i Ivan Morić, kao i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Ambasador Jožef Mađar i ministar Nikola Selaković istakli su važnost dobrih odnosa između dva naroda i iskrene prijateljske veze, koje su na najvišem nivou, podsetivši se zajedničke istorije i dinastičkih veza.

Spomenik hrišćanskom vitezu na Zemunskom keju postavljen je 2019. godine, na inicijativu Ambasade Mađarske, kako bi se kod građana širila svest o istorijskoj povezanosti dva naroda.

Mađarskog srednjovekovnog junaka sa dva imena koji je vojničku karijeru započeo u službi despota Stefana Lazarevića, danas kao heroja slave Srbi, Mađari i Rumuni.

Opsadu Beograda 4. jula 1456. na tada najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici, pokrenuo je sultan Mehmed Drugi Osvajač i posle razbijanja osmanske flote na Dunavu, Turci su se konačno povukli 22. jula.

Koliko je ova pobeda bila važna za Evropu govori činjenica da se i danas čuju podnevna zvona, koja su se prvi put oglasila po nalogu pape Kalista III.

 

Tagovi:

Pročitajte još: