(FOTO) Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević pozvao je građane da posete ”Kućicu zdravlja”

Kućica zdravlja, svojevrsna mobilna ambulanta, od ponedeljka, 11. septembra stacionirana je u zemunskom naselju Altina, Dobanovački put 81 (plato preko puta hrama Svetih đakona Avakuma i igumana Pajsija).

Sve do nedelje, 17. septembra građani će moći u terminu od 8 do 15 časova da besplatno i bez prethodnog zakazivanja obave preventivne preglede.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević pozvao je građane Altine i drugih zemunskih naselja da posete ”Kućicu zdravlja”, i na jednom mestu brzo i efikasno obave veliki broj specijalističkih pregleda, da popričaju sa timom lekara Doma zdravlja Zemun, dobiju savete za očuvanje zdravlja ili tok lečenja.

”Naša saradnja sa Domom zdravlja Zemun je na visokom nivou. Ova akcija je još jedan vid naše zajedničke kampanje koju sprovodimo u cilju podizanja zdravstvene kulture. Apelujemo na građane da praktikuju odlaske na preventivne preglede, jer je to put kojim se bolesti otkrivaju u najranijoj fazi, i put izlečenja”, rakao je predsednik Kovačević, naglasivši da je izabrana Altina kao veliko naselje, koje, nažalost, nema ambulantu.

Predsednik Kovačević je podsetio da je Gradska opština Zemun pokrenula inicijativu da se izgradi ambulanta u naselju Altina.

”Još jedan naš projekat kreće u realizaciju, a to je izgradnja novog objekta zdravstvene stanice u Batajnici. Ovaj objekat će imati veće kapacitete i više specijalističkih službi, što je neophodno, budući da se zemunska naselja šire i evidentan je priliv stanovništva”, kaže Kovačević i dodaje da je primarna zdravstvena zaštita prva karika u lancu očuvanja zdravlja stanovništva.

Vršilac dužnosti direktorka Doma zdravlja Zemun dr Dražena Babić uverena je da će ova akcija uticati na podizanje svesti o važnosti preventivnih pregleda.

”U svakodnevnom životu, često čujemo poruku ‘Zdravlje je najpreče’, a moje kolege lekari uvek ističu da je prevencija u mnogim slučajevima siguran lek, stoga mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što Dom zdravlja Zemun uz podršku Gradske opštine Zemun, učestvuje u projektu ”Kućica zdravlja”, rekla je direktorka dr Babić, i izrazila uverenje da će i u narednom periodu biti više ovakvih ili sličnih projekata.

Svi koji posete ”Kućicu zdravlja”, bez uputa i bez zdravstvene knjižice moći će da obave različite preglede.

Svaki dan je posvećen različitom tipu pregleda.

Ponedeljak je rezervisan za proveru vida.

Utorak je namenjen za preventivni pregled osoba sa dijabetom, a može se uraditi i ultrazvuk štitaste žlezde.

Sreda je posvećena deci i mladima, uz psihološko savetovalište i opšti pregled.

Četvrtak je rezervisan za sve koji imaju ili sumnjaju na kardiovaskularne probleme.

Petak je dan za brigu o vitalnosti organizma i različitim vežbama – u zdravom telu, zdrav duh.

Subota je namenjena ženama, a nedelja je dan za naše starije sugrađane.

U sklopu prvih mesec i po dana koliko traje projekat koji za cilj ima podizanje svesti javnosti o važnosti rane prevencije i dijagnostike, obavljeno je više od 10 hiljada preventivnih pregleda.

Kućica zdravlja je otvorena za sve državljane Republike Srbije. Projekat je podržala inovativna biofarmaceutska kompanija ”Astra Zeneka”.

Tagovi:

Pročitajte još: