Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević prisustvovao dvodnevnoj tribini sa upravnicima stambenih jedinica

Gradska opština Zemun organizovala je 26. i 27. jula dvodnevnu tribinu sa upravnicima stambenih zajednica i čelnicima Grada Beograda i javno komunalnih preduzeća.

Domaćini tribine predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, istakli su da je cilj tribine da se ubrzaju određeni zahtevi i procesi koji su pokrenuti, a odnose se na organizovano odražavanje zgrada, uređenje zajedničkih prostora, unutarblokovskih površina, dvorišnih atrijuma, parkinga i prilaza zgradama.

Prvog dana tribine, u prepunoj svečanoj opštinskoj sali okupili su se upravnici stambenih zajednica iz centralne zone Zemuna. U konstruktivnom razgovoru izneli su neke od svojih problema, dali predloge i sugestije kako da poboljšaju održavanje zgrada.

JKP ”Gradska Čistoća” Marko Popadić, JKP ”Beogradski vodovod i kanalizacija” Radomir Vujadin, JKP ”Javno osvetljenje” Aleksandar Cincar Poposki i JKP ”Gradsko stambeno” Aleksandar Jakšić.

Razgovaralo se o rešavanju problema vezanih za kišnu kanalizaciju i odvode u okviru lamela, zatim o mogućnosti nadgradnje zgrada sa ravnim krovovima, što bi doprinelo rešavanju prokišnjavanja stanova na višim spratovima. Razgovaralo se i o uključivanju stambenih zajednica u nove programe energetske efikasnosti kroz koncept sufinansiranja ugradnje stolarije, termoizolacije i sprovođenja drugih mera u cilju uštede energije, koje Opština Zemun od 2021. godine sprovodi u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević osvrnuo se na zahtevne radove koji su posle decenija zastoja pokrenuti u centru Zemuna od izgradnje kanalizacione mreže u zoni ”Staro jezgro Zemuna” u dužini od 6,6 kilometara, rekonstrukcije Ulice kej oslobođenja, izgradnje prve podzemne garaže u Zemunu ispred hale ”Pinki”, te na zahtevne radove na rekonstrukciji Glavne ulice koji su u toku. Tom prilikom, predsednik Kovačević zamolio je građane za strpljenje, i naglasio da će se letnji period kada su odmori, i manje frekventan saobraćaj iskoristiti da se završi raskrsnica na Avijatičarskom trgu, kako bi se javni prevoz delimično vratio na staru trasu.

Glavni urbanista Marko Stojčić upoznao je Zemunce sa planovima, naročito u delu saobraćajne infrastrukture, i da su sve te inicijative pokrenute iz Opštine, poput proširenja Tošinog bunara, izgradnje kružnog toka u Ivićevoj ulici, proširenja Prvomajske i Ugrinovačke, kao i komletnog uređenja Zemunskog keja.

Predsednik Skupštine GO Zemun Miroslav Gajić pozvao je stambene zajednice da nastave da sugestije i inicijative za uređenje i unapređenje životnog prostora upućuju Opštini na mejl stambene.zajednice@zemun.rs i zahvalio se učesnicima tribine, naglasivši da će stručne službe pratiti realizaciju zahteva, i da će u koordinaciji sa gradskim službama i javnim komunalnim preduzećima preduzimati korake za realizaciju konkretnih projekata i obeveštavati upravnike o dinamici rešavanja problema.

”Tokom same tribine određeni zahtevi su ušli u proceduru i ekipe nadležnih preduzeća će već sutra rešiti određene zahteve naših sugrađana. Opština i jeste spona između javnih preduzeća i stambenih zajednica. Važno je da jedni druge čujemo i da u otvorenoj komunikaciji zajedno dođemo do rešenja”, rekao je Gajić.

Tribini su prisustvovali i članovi Veća Gradske opštine Zemun Boško Radovanović i Marko Raić.

Druga tribina, zakazana za 27. jul, okupiće upravnike šire zone Zemuna, sve do Mesne zajednice ”Nova Galenika”

Tagovi:

Pročitajte još: