(FOTO) Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i Šapić: Kružni tokovi ubrzaće protok saobraćaja!

Kružni tokovi umesto raskrsnica sa semaforima gradiće se na potezu od Kvantaške pijace do ulaska na Pupinov most, a u cilju ubrzanja protoka saobraćaja i oslobađanja „uskog grla”, najavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić prilikom obilaska batajničkog naselja Šangaj u opštini Zemun.– Na čitavom tom potezu stvaraju se ogromni „čepovi” zbog čega se trenutno rade projekti za kružne tokove. Saobraćajno rasterećenje tog poteza mnogo će značiti stanovnicima opštine Zemun i ljudima koji žive na levoj obali Dunava, u naseljima Ovča, Borča i Krnjača, ali generalno i svim sugrađanima. Opština Zemun i ovaj deo Novog Beograda najbolji su primer na kojem možemo da pokažemo kako kružni tokovi mogu kvalitetno da poboljšaju protok saobraćaja u našem gradu – rekao je Šapić koji očekuje da će tokom iduće godine biti završeni ti radovi.On je dodao da odavno u Evropi postoji takav standard sa kružnim tokovima.

– To bi značajno ubrzalo saobraćaj u tom delu Zemuna, a posebno bi značajno doprinelo naselju Batajnica koje se nalazi na kraju tog puta, ali i svim propratnim naseljima. Na ovaj način praktično bi dobili neki oblik zaobilaznice, gde bi bilo moguće direktno isključenje sa auto-puta, što bi značilo i bolju povezanost sa Novim Beogradom i Zemunom. Deonica od Kvantaške pijace do Pupinovog mosta nije preterano dugačka, ali je izuzetno frekventna jer tuda prolazi veliki broj ljudi, a izgradnjom kružnog toka ljudima bi se na dnevnom nivou omogućio znatno kvalitetniji život – rekao je Šapić.Prema njegovim rečima, drugi projekat na kojem se radi jeste Batajnički drum, od Pupinovog mosta ka auto-putu, u dužini od oko osam kilometara.

– Planirano je da saobraćajnica čitavom dužinom dobije po dve trake u oba smera, ali i da se raskrsnice pretvore u kružne tokove jer su analize pokazale da je to moguće – rekao je Šapić.Predsednik Privremenog organa Grada Beograda obišao je danas i radove na izgradnji vodovodne mreže u batajničkom naselju Šangaj. On je istakao da će na novu mrežu biti priključeno oko 1.800 domaćinstava, kao i da će čitav posao biti završen do kraja novembra.

Šapić je podsetio da je u februaru obišao radove, te da je prvobitno bilo planirano da na mrežu bude priključeno oko 1.000 domaćinstava, ali je na kraju taj broj gotovo udvostručen.

– Planirana je izgradnja mreže za oko 1.000 domaćinstava, da bi kasnije bilo obuhvaćeno dodatnih 500 do 600, a sada su procene da će konačna brojka biti oko 1.800 domaćinstava. Kada je vodovodna mreža u pitanju, posao je praktično završen i preostalo je još nekih stotinak metara, što bi trebalo da bude završeno do kraja meseca. Trenutno su u toku radovi na priključenju domaćinstava na mrežu. Izuzetno je važno da se poslovi završavaju u razumnim rokovima i da se radovi ne „otežu” jer to nema smisla. Ukupna vrednost radova na izgradnji vodovodne mreže je 320 miliona dinara – rekao je Šapić.On je dodao da se trenutno radi na još nekoliko projekata vezanih za ovaj deo grada, od kojih je najvažnije novo groblje u Batajnici, koje je u fazi završetka projektovanja.

– To je inicirala Opština Zemun, ali postoje određeni problemi sa lokacijskim uslovima. Ipak, novo groblje u Batajnici je neophodno i zbog toga nećemo odustati, bez obzira na administrativne ili druge probleme. Radovi na proširenju groblja u Ugrinovcima su počeli i očekujem da taj posao bude završen relativno brzo – istakao je Šapić.

Tagovi:

Pročitajte još: