(FOTO) Predsednik opštine Zemun obišao radove na rekonstrukciji Zemunskog Keja

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević obišao je 4. novembra radove na rekonstrukciji Zemunskog keja, na deonici između ulica Stevana Markovića i Petra Markovića, odnosno početak prve faze.Građevinske mašine i mehanizacija uklonili su asfalt i započele rekonstrukciju postojeće i izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture.”Trenutno se radi kratka deonica od 1.100 metara, međutim, da ne bismo zaustavljali saobraćaj i da bi gradski prevoz mogao da funkcioniše, počeli smo sa radovima na površini od ulica Stevana Markovića do Petra Markovića, odnosno do okretnice autobusa, koja će, kada sve bude završeno, biti pokrivena novim asfaltom”, izjavio je Kovačević za ”Vesti” Televizije ”Pink”.

U drugoj fazi će se, kako je istakao prvi čovek Zemunske opštine raditi deonica između Karamatine ulice do kraja obaloutvrde, koja će biti stavljena pod kocku i vratiće joj se istorijski, starinski izgled po ugledu na mnoge evropske prestonice. Saobraćajnica će biti proširena, tako da će do ovog dela Keja moći da stižu specijalna vozila –  vatrogasna, hitna pomoć ili policijska.U završnoj fazi će se obnoviti zelenilo, pešačke staze i Kej će poprimiti sasvim nov izgled.

Predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević je najavio dve lokacije za parking- prvu kod solitera i drugu – podzemnu garažu ispod hale ”Pinki”, koja je vraćena u nadležnost Grada Beograda i biće rekonstruisana. Sa Gradskim zavodom za urbanizam tražiće se mogućnost za još jednu lokaciju koja bi služila za parkiranje vozila.Pored završene rekonstrukcije Zemunske gimnazije, planira se i obnova hale ”Pinki”, uređenje fasada, a za Staro jezgro Zemuna je aktuelan i projekat rekonstrukcije 6.5 kilometara stare kanalizacione mreže.

Rekonstruisaće se Glavna ulica sa bočnim iz pravca Keja oslobođenja: Preradovićeva, Kosovska, Beogradska, Davidovićeva, Ulica Petra Markovića, a u toku je konkurs koji je GO Zemun raspisala sa Udruženjem arhitekata Srbije za idejni projekat uređenja Keja. Slede veliki poslovi na izradi urbanističkog projekta i dobijanja građevinske dozvole, kako bi se stekli uslovi za obnovu dela Starog jezgra Zemuna koji gravitira ka Zemunskom keju, najavio je u izjavi novinarima predsednik Gavrilo Kovačević.

Tagovi:

Pročitajte još: