(FOTO) Predsednik opštine Zemun obišao radove na rekonstrukciji Zemunskog Keja

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић обишао је 4. новембра радове на реконструкцији Земунског кеја, на деоници између улица Стевана Марковића и Петра Марковића, односно почетак прве фазе.Грађевинске машине и механизација уклонили су асфалт и започеле реконструкцију постојеће и изградњу недостајуће комуналне инфраструктуре.”Тренутно се ради кратка деоница од 1.100 метара, међутим, да не бисмо заустављали саобраћај и да би градски превоз могао да функционише, почели смо са радовима на површини од улица Стевана Марковића до Петра Марковића, односно до окретнице аутобуса, која ће, када све буде завршено, бити покривена новим асфалтом”, изјавио је Ковачевић за ”Вести” Телевизије ”Пинк”.

У другој фази ће се, како је истакао први човек Земунске општине радити деоница између Караматине улице до краја обалоутврде, која ће бити стављена под коцку и вратиће јој се историјски, старински изглед по угледу на многе европске престонице. Саобраћајница ће бити проширена, тако да ће до овог дела Кеја моћи да стижу специјална возила –  ватрогасна, хитна помоћ или полицијска.У завршној фази ће се обновити зеленило, пешачке стазе и Кеј ће попримити сасвим нов изглед.

Председник ГО Земун Гаврило Ковачевић је најавио две локације за паркинг- прву код солитера и другу – подземну гаражу испод хале ”Пинки”, која је враћена у надлежност Града Београда и биће реконструисана. Са Градским заводом за урбанизам тражиће се могућност за још једну локацију која би служила за паркирање возила.Поред завршене реконструкције Земунске гимназије, планира се и обнова хале ”Пинки”, уређење фасада, а за Старо језгро Земуна је актуелан и пројекат реконструкције 6.5 километара старе канализационе мреже.

Реконструисаће се Главна улица са бочним из правца Кеја ослобођења: Прерадовићева, Косовска, Београдска, Давидовићева, Улица Петра Марковића, а у току је конкурс који је ГО Земун расписала са Удружењем архитеката Србије за идејни пројекат уређења Кеја. Следе велики послови на изради урбанистичког пројекта и добијања грађевинске дозволе, како би се стекли услови за обнову дела Старог језгра Земуна који гравитира ка Земунском кеју, најавио је у изјави новинарима председник Гаврило Ковачевић.

Tagovi:

Pročitajte još: