(FOTO) Pri kraju radovi na izgradnji pružnog prelaza u Batajnici

Izgradnjom betonskog nadvožnjaka dužine 275 metara biće premošćen prelaz preko četiri koloseka brze pruge i prelaz preko saobraćajnica u naselju Šangaj. Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa saradnicima obišli su 24. novembra  radove na izgradnji nadvožnjaka preko pruge u Batajnici i sa izvođačima razgovarali o dinamici posla.Izgradnjom betonskog nadvožnjaka dužine 275 metara biće premošćen prelaz preko četiri koloseka brze pruge i prelaz preko saobraćajnica u naselju Šangaj, što je preduslov za završetak radova na kompletnoj rekonstrukciji i modernizaciji pruge na deonici Beograd centar – Batajnica, odnosno Batajnica – Stara Pazova.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da izgradnja pružnog prelaza finansira Grad Beograd u iznosu od blizu šest miliona evra, dok rekonstrukciju pruge finansira Republika Srbije, što je dobar primer da se saradnjom gradskih i republičkih institucija stvaraju uslovi za veći konfor stanovnika.  

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je dodao da velike investicije ne zaobilaze ni jedan deo naše zemlje. “Radi se metro, auto putevi, ali i lokalni putevi koji će podići kvalitet života. Ispod ovog pružnog prelaza nalaziće se najbrža pruga u Jugoistočnoj Evropi. Ponosan sam kako radovi napreduju i zahvaljujem se Gradskoj opštini Zemun i Gradu Beogradu na odličnoj saradnji u realizaciji ovog projekta“, rekao je ministar Momirović.

Nadvožnjak se nalazi oko 400 metara severno od postojećeg pružnog prelaza. Zajedno sa nadvožnjakom, ovim projektom obuhvaćena je i rekonstrukcija i izgradnja više od 1200 metara okolnih saobraćajnica. Radovi su počeli 24. marta, a rok za njihov završetak je 300 dana.Pružni prelaz je samo deo projekata koji se realizuju u Batajnici, a sa završetkom i puštanjem u saobraćaj pružnog prelaza na inicijativu Gradske opštine Zemun Direkcija za građevinsko zemljište započeće veliki projekat rekonstrukcije kompletne vodovodne mreže u naselju Šangaj, čija je vrednost oko 500 miliona dinara. Paralelno sa tim, Gradska opština Zemun će inicirati radove na uspostavljanju sistema drenažnih kanala, jer posle obilnih padavina u ovom delu Zemuna podzemne vode počnu da se izlivaju. Pored toga, u planu je i izgradnja sportske hale u naselju Šangaj.

U dogovoru sa Vodoprivrednim preduzećem Galovica radimo na projektu odvodnjavanja uličnih kanala u ulicama Drage Mihailović, Iriškoj, Vojačkoj, Jasenovačkih mučenika i Kralja Stefana Tomaša. Još početkom godine predložili smo da se u Šangajskoj ulici očiste kanali i zamene 97 ćuprija do privatnih kuća, što će i biti urađeno naredne godine. Takođe inicirali smo da ulica Male međe 40 Nova bude saobraćajna veza između Šangajske i Belegiške ulice, i dalje do novoizgrađenog puta oko Intermodalnog terminala, što znači da će građani Busija, Ugrinovaca i Šangaja moći brže da zaobiđu Batajnicu, ako su se uputili ka Zemunu i Beogradu – kaže predsednik Kovačević.

Obilasku završnih radova na izgradnji pružnog prelaza u Batajnici prisustvovalo je rukovodstvo Gradske opštine Zemun, kao i predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Tagovi:

Pročitajte još: