(FOTO) Proslavljena Mala Gospojina u Zemunu

Za slavu Mala Gospojina svečano je bilo u Batajnici i u centru Zemuna. Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i član Veća Boško Radovanović prisustvovali su hramovnoj slavi u Batajnici, dok je svetoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu prisustvovao sekretar Skupštine gradske opštine Zemun Marko Janković.

Prva liturgija u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice održana je 21. septembra 1995. godine. Danas je mesto okupljanja Batajničana i jedan od duhovnih centara Sremske eparhije.

Crkva Presvete Bogorodice u Rajačićevoj ulici, među Zemuncima poznata kao Saborni hram ili Bogorodičina crkva, danas je centar crkvenog života, kao što je od dana gradnje 1780. godine bila za srpsku, cincarsku i grčku zajednicu u Zemunu, kada je osnovana druga po redu zemunska parohija. U proteklih nekoliko desetina godina radilo se na generalnoj opravci eksterijera i enterijera hrama i Srpskog doma koji je sagrađen 1909. godine, i sedište je Arhiva Srpske Pravoslavne Crkve.

Tagovi:

Pročitajte još: