Pretraga
Close this search box.

(FOTO) Prvi kruzer stigao u Zemun!

U okviru projekta ”Zaplovi Srbijom”, 2. septembra svečano je otvoreno pristanište za međunarodne putničke brodove u Zemunu, kada je posle 150. godina usidren prvi veliki kruzer iz Nemačke. Putnike je dočekao predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima. Priređena je tradicionalna dobrodošlica sa prigodnim posluženjem, zemunskim suvenirima, a turisti su imali priliku i da uživaju u nastupu KUD ”Jana”.

Predsednik Kovačević obišao je kruzer sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i direktorom Agencije za upravljanje lukama Vukom Perovićem.

”Pripala mi je velika čast da sa pozicije predsednika Opštine Zemun danas mogu da učestvujem u otvaranju ovog pristana. Moji prethodnici – Branislav Prostran, kao idejni tvorac ovog projekta i Dejan Matić, koji je danas ovde sa nama, i koji je realizovao ovaj projekat zajedno sa nadležnim gradskim organima i ministarstvima, su najzaslužniji što Zemun ponovo ima pristan. Na tome im veliko hvala. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je pri nedavnom predstavljanju projekta ‘Zaplovimo Srbijom’, kao jednu od početnih nautičkih tačaka naglasio Zemun. Ovo je veoma značajno, pre svega sa aspekta saobraćaja. Kao što znate, kroz Zemun prolaze tri auto puta – Novosadski, Zagrebački i Miloš Veliki. Sa druge strane, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta prolazi kroz Zemun, i ovo je faktički peti koridor – plovni, na koji se sada naslanja Zemun. Sa privredno-turističkog aspekta ovo je značajno za našu Opštinu iz razloga što svi turisti imaju šta da vide u Zemunu, pre svega najstariju pravoslavnu crkvu u Beogradu – Nikolajevsku, zatim Milenijumsku kulu i tvrđavu Gardoš, naš prelepi Kej, Zemunski park, tako da pozivam i privrednike i turiste da dolaze u Zemun i da u njemu provedu neko vreme, jer Zemun ima dušu varoši. Kada se u njega dođe, retko se odlazi”, rekao je predsednik Kovačević, i tom prilikom iskazao neskrivenu želju da u Zemun dođe što više turista.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naglasio je da je ovo drugo pristanište u Beogradu, a prvo na Dunavu. Stvoreni su uslovi da se otvori nova brodska linija i povežu pristaništa na ovoj značajnoj međunarodnoj reci. Prema raspoloživim podacima, 2023. godina će po broju turista koji su kruzerima posetili Srbiju biti bolja od prošle za 30 odsto. Takođe, fabrika za preradu otpadnih voda, koja je u planu da se izgradi u Batajnici, omogućiće da Dunav bude čistiji.

U svom obraćanju, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović istakao je da su zemunsko pristanište projektovale domaće firme, a da je Srbija po broju turista na trećem mestu, iza Austrije i Mađarske.

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan i sastoji se od mosta dužine 54.5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom.

Tagovi:

Pročitajte još: