Pretraga
Close this search box.

(FOTO) SLABOVIDI ZAHVALNI NA PRIMENjENIM REŠENjIMA U GLAVNOJ ULICI U ZEMUNU

Pri rekonstrukciji Glavne ulice u Zemunu, koja je temeljno obnovljena i ponovo puštena u saobraćaj pre ugovorenog roka, početkom 2024. godine, mislilo se dugoročno i na sva najmodernija rešenja, kako bi se olakšalo bezbedno kretanje i slabovidim i slepim osobama.Pored taktilnih staza, u trotoare i pešačke prelaze ugrađene su i pozicione ploče, ploče upozorenja, kako bi se kategorija onih koji se kreću uz pomoć belog štapa bezbednije orijentisala prema ivičnjaku ili, recimo, semaforu, odnosno mestu za prelaz preko ulice. Pored toga, svaki pešački prelaz u centru Zemuna ima i zvučni semafor, koji pomaže samostalno kretanje slabovidih i slepih lica.Sva ova rešenja proverili su i učenici Škole za učenike oštećenog vida ”Veljko Ramadanović”, najiskrenije zahvalni što su opštinska i gradska uprava mislili na njih i omogućili im bezbedne uslove za samostalno kretanje centrom Zemuna.

Gradska opština Zemun je, kako podsećaju u svom ”dnevniku” posle šetnje Glavnom ulicom, pomogla da dobiju poligon za samostalno kretanje, taktilne staze u dvorištu škole, okolini, staze za podružno vođenje slepih preko saobraćajnice, uvela zvučni i govorni semafor u blizini škole, na čemu iztražavaju veliku zahvalnost.

Za 107. godina svog postojanja Škola za učenike oštećenog vida ”Veljko Ramadanović” je jedina koja sprovodi obuku za samostalno kretanje i orijentaciju u Srbiji, zahvalna što opština Zemun infrastrukturno prati i pruža uslove za primenu veština i znanja ove izuzetno osetljive kategorije građana.

Tagovi:

Pročitajte još: