(FOTO) Slava i Sabor-održana praznična liturgija u Zemunu

Zaštitnici hrama i naselja Busije, prvi slovenski prosvetitelji i apostoli Sveti Ćirilo i Metodije proslavljeni su na tradicionalan način prazničnom liturgijom, koju je 24. maja održao protojerej Strahinja Golijan, arhijersjki namesnik zemunski i izaslanik episkopa sremskog G. Vasilija, uz sasluženje sveštenstva Eparhije sremske.

Službi su prisustvovali i pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Slaviša Topalović i član Veća GO Zemun Boško Radovanović.

Dan Ćirila i Metodija, koji je od 2019. godine proglašen Danom slovenske pismenosti i kulture i državnim praznikom, poseban je u životu građana Busija, naselja koje su podigli i u njemu krajem devedesetih našli svoj dom izbegli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. On označava i početak višednevnog sabora, koji sabire i okuplja sunarodnike iz zemlje i inostranstva.

I sam crkveni kompleks u srcu naselja okupio je pod svoje skute sav javni život, verski, obrazovni, zdravstveni i kulturni, desetine hiljada žitelja ovog mesta, otelotvorujući ideju svetaca, kojima je posvećen. Započetu 2003. godine po nacrtima arhitekte Slavka Lukića, crkvu je raskošno živopisao Dragan Marunić, a sam kompleks zaokružila zgrada osnovne škole.

Slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije su osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnožene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.

Tagovi:

Pročitajte još: