(FOTO) SVEČANO OBELEŽEN PRAZNIK OPŠTINE ZEMUN

Polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu palim borcima u oslobodilačkim ratovima 1914-1918 kod Hariševe kapele na Zemunskom groblju 5. novembra počelo je obeležavanje Praznika opštine Zemun. Vence na spomen-kosturnicu u prisustvu zemunskih đaka položili su predstavnici Gradske opštine Zemun.

Dan 5. novembar upisan je zlatnim slovima u istoriju Zemuna, to je dan oslobođenja Zemuna u Prvom svetskom ratu, kada je posle dva veka prestala vladavina Habsburške monarhije u našim krajevima. Ulaskom u Zemun na ovaj dan, daleke 1918. godine, srpska vojska izvojevala je slobodu za svoj narod, za svoj Zemun.

Na centralnoj proslavi – Svečanoj sednici Skupštine gradske opštine Zemun u Operi i teatru ”Madlenianum”, predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i predsednik Skupštine Miroslav Gajić uručili su Javna priznanja ovogodišnjim laureatima.

Povelje za građanske zasluge sa medaljom – zaslužni građanin Zemuna za 2022. godinu dodeljena je Nenadu Fogelu, predsedniku Jevrejske opštine Zemun za oblast kulture, prečasnom Jozi Duspari, župniku Rimokatoličke župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u oblasti duhovnosti i Danijelu Peurači, predsedniku Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Zemun iz oblasti socijalne zaštite.

Povelja o javnom priznanju sa medaljom – počasni građanin Zemuna dodeljena je general-potpukovniku Dušku Žarkoviću, komandantu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, dok je Povelju o prijateljstvu sa ključem Zemuna zaslužio Atletski klub ”Mladost”.

Predsednik Gavrilo Kovačević je u svom obraćanju istakao razloge zbog kojih je Zemun sve bolje mesto za život – kapitalne investicije, uspešno izvedene infrastrukturne radove, bogat društveni, sportski i kulturni život, podizanje svesti o zaštiti i unapređenju životne sredine koji ga kvalifikuju i preporučuju svim generacijama.

”U Zemunu su izgrađeni novi stambeni blokovi i grade se novi poslovni prostori. Priliv stanovništva je najveći u protekloj deceniji. Naročito mladi parovi ovde nalaze svoj dom, jer je Zemun i danas zadržao varoški šarm i nešto sporiji ritam života od drugih delova Beograda. Sve što uradimo, radimo zajedno, da bismo sačuvali ono što imamo. Težeći da postignemo više, moramo brinuti o svojoj životnoj sredini u najširem smislu te reči”, rekao je predsednik Kovačević.

U ime dobitnika Javnih priznanja GO Zemun zahvalio se predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel, koji je biranim rečima podsetio na drevnost Zemuna, kulturno-istorijski značaj, multikulturalnost i multikonfesionalnost, građansku tradiciju i humanost Zemunaca koji su oduvek negovali skladne i tolerantne međunacionalne odnose.

Praznik opštine upotpunjen je prigodnim umetničkim programom, koncertom orkestra ”KOSTAMAN”, koji čine učenici srednje muzičke škole ”Kosta Manojlović”, pod dirigentskom palicom profesorke Blaženke Biočić.

Ovaj mladi ansambl je krajem 2021. godine osvojio titulu Svetskog šampiona na 71. Svetskom trofeju za harmonikaše u kategoriji orkestara do 19 godina.

Proslavi Praznika opštine Zemun prisustvovali su predstavnici državnih institucija, verskih zajednica, kao i privrednici i mnogobrojni građani Zemuna.

Tagovi:

Pročitajte još: