Pretraga
Close this search box.

(FOTO) U ZEMUNU OBELEŽEN DAN BORCA

Dan borca – 4. jul svečano je obeležen u parku kod spomenika na Avijatičarskom trgu.

Ovu 83. godišnjicu organizovao je Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Beograd.

Na spomenik posvećenog oslobodiocima, borcima Narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora vence su položili član Veća Gradske opštine Zemun Dragan Matijević, delegacije SUBNOR Beograda, boračkih udruženja, političkih organizacija i građani Zemuna.

O tekovinama Narodnooslobodilačke borbe u toku Drugog svetskog rata i o aktivnostima boračke organizacije govorili su član Veća Gradske opštine Zemun Ivan Morić,  predsednik SUBNOR-a Beograda Bora Ercegovac, član OO SUBNOR-a Zemun Miša Kozlovački i bivši Prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić, a umetnički program izvele su članice ansambla ”Gledanice”.

Dan boraca proslavlja se kao sećanje na 4. jul 1941. godine kada je doneta odluka da se na ovim prostorima podigne oružani ustanak protiv nacifašističkog neprijatelja. Tri dana kasnije ustanak je podignut u Srbiji. Pored Dana borca, koji je obeležavan, kao državni praznik,  u Jugoslaviji od 1956. do 1997. godine, svaka republika je imala svoj praznik – Dan ustanka, koji se proslavljao u znak sećanja na početak Narodnooslobodilačke borbe.

Tagovi:

Pročitajte još: