(FOTO) Ubrzano ozakonjenje 11 dupleks objekata u ovom zemunskom naselju

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević posetili su 22 porodice koje žive u 11 dupleks objekata u Ulici braće Vojnovića 5 u Batajnici i tom prilikom ih upoznali sa mogućnostima ozakonjenja stambenog prostora, kao i sa pojednostavljenom procedurom za dobijanje potrebnih komunalnih usluga.

”Zahvaljujući Gradskoj opštini Zemun uspeli smo da napravimo pomak u proceduri ozakonjenja vaših objekata. Zemljište na kojem ste izgradili kuće je delom vlasništvo Grada Beograda, a delom je opštinsko. Dobra vest je da smo uspeli da prebacimo celokupno zemljište na Republiku Srbiju, odnosno na Komesarijat za izbeglice i migracije”, rekla je komesarka Stanisavljević.

Kako bi stambeni objekti mogli da se legalizuju prvo će biti urađena preparcelacija šest postojeći parcela, što podrazumeva njihovo ujednačavanje. Komesarijat je izdvojio sredstva za preparcelaciju i taj postupak će krenuti u narednih desetak dana.

Zatim sledi izrada projekata za ozakonjenje objekata. Za svaki stambeni objekat koji se nalazi na ovoj adresi će biti urađen poseban projekat, a zatim predat Gradskoj opštini Zemun koja će izvršiti dalju legalizaciju, a nadležni očekuju da će postupak biti završen za godinu dana.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je stanare ovih objekata upoznao sa pojednostavljenom procedurom za dobijanje komunalnih priključaka, i uputio ih da svoje zahteve sa potrebnom dokumentacijom već 15. septembra dostave u Jedinstveno upravno mesto u Batajnici. Obaveštenja o ispunjenosti uslova za privremeni priključak dobiće veoma brzo kako bi se pokrenuli dalji postupci kod komunalnih preduzeća.

Da podsetimo, UNHCR, tadašnja Skupština opštine Zemun, Republički komesarijat za izbeglice i Švajcarska agencija za razvojnu kooperaciju su pre dve decenije potpisale Memorandum o razumevanju koji je predvideo pružanje materijalne podrške u nastojanju da se zatvore kolektivni izbeglički centri u Zemunu. Ubrzo je usledila i realizacija, kada je Švajcarska agencija obezbedila sredstava za izgradnju 22 stambene jedinice u Batajnici. Sa proširenjem porodica, stanari su vremenom svoje objekte samoinicijativno dograđivali.

Tagovi:

Pročitajte još: