(FOTO) ”UMOTVORINE I RUKOTVORINE BANIJACA” U UGRINOVCIMA

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije organizovalo je 27. juna u Domu kulture u Ugrinovcima ”2. Umotvorine i rukotvorine Banijaca – Ugrinovci 2021”.

U ime Gradske opštine Zemun prisutne je pozdravio pomoćnik predsednika Slaviša Topalović i izrazio zadovoljstvo što je u prilici da uživa u delu bogate kulturne tradicije Banijaca.

”Gradska opština Zemun je bila, jeste i biće uz vas i sa vama. Uz vas smo bili kada je trebalo da se poboljša komunalna i putna infrastruktura u Ugrinovcima. Uz vas ćemo biti uvek – za bolje zdravstvo, školstvo, sport i lokalnu kulturu”, rekao je Topalović.

U ime organizatora predsednik Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije Miroslav Kovjanić zahvalio se Gradskoj opštini Zemun na svesrdnoj pomoći u realizaciji ove manifestacije i tom prilikom je uručio Slaviši Topaloviću plaketu Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije.

Na izložbi je bilo izloženo narodno blago, delo vrednih ruku zanatlija i umetnika, koje neguje i čuva baštinu zavičajne Banije i u novom okruženju u Srbiji: slike, skulpture, keramiku i upotrebne predmete, delove tradicionalne odeće i obuće.

Susret Banijaca i meštana uveličali su Ženska pevačka grupa ”Banija”, folklorna sekcija i Muška pevačka grupa ”Banija”. Zapaženi plesni nastup imao je podmladak ovog zavičajnog udruženja, a prisutni su imali priliku da se upoznaju sa bogatom baštinom narodnih nošnji sa Banije.

Manifestaciji koja se organizuje drugu godinu za redom prisustvovao je predsednik Srba u regionu i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Miodrag Linta i dožupanica Sisačko-moslavačke županije Mirjana Olujić.

Tagovi:

Pročitajte još: