Pretraga
Close this search box.

(FOTO/VIDEO) OBELEŽEN ”TESLIN DAN” U ZEMUNU

Otvaranjem izložbe ”Najznačajniji trenuci u životu Nikole Tesle” dr Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa u Ateljeu i galeriji ”Čubrilo” u Kuli na Gardošu, 10. jula je održana tradicionalna manifestacija od značaja za Gradsku opštinu Zemun ”Teslin dan”, povodom 168. godišnjice rođenja velikana nauke.

Od 2011. godine u Zemunu se održava ”Teslin dan”, koji se u Srbiji proslavlja i kao ”Dan nauke”.

Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Dragan Matijević i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

Na izloženim panoima sa fotografijama iz najvažnijih trenutaka u životu Nikole Tesle istaknuto je njegovo otkriće obrtnog magnetnog polja, koje je izazvalo tzv. Drugu industrijsku revoluciju, prvi patent, zaposlenje, dobijanje američkog državljanstva, naučna pobeda nad Tomasom Alva Edisonom, predavanja naučnoj eliti u Engleskoj i Francuskoj, njegove posete i susreti sa najvećim naučnicima epohe i mnogo drugih momenata.

Po Teslinom prezimenu, međunarodna jedinica za jačinu magnetnog polja nazvana je ”Tesla”.

”Teslin dan” se prigodnim manifestacijama 10. jula obeležava gotovo u svim svetskim prestonicama.

Obeležavanju ”Teslinog dana” i otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj građana, a moći će da se vidi u Ateljeu i galeriji ”Čubrilo” do kraja avgusta.

 

Tagovi:

Pročitajte još: