Pretraga
Close this search box.

(FOTO/VIDEO) U ZEMUNU ODRŽAN FORUM INDIJSKO-SRPSKE POSLOVNE I TRGOVINSKE KOMORE

Gradska opština Zemun, kao pokrovitelj manifestacije ”Dani Indije u Zemunu”, bila je 14. oktobra i domaćin predstavljanja ”Indijsko-srpske poslovne i trgovinske komore” privrednicima zainteresovanim za saradnju sa tradicionalno prijateljskom zemljom.

Ovom događaju prisustvovali su i savetnik ambasadora Indije u Srbiji za ekonomska pitanja, Sandik Kumar, predsednik Indijsko-srpske poslovne i trgovinske komore Šavikeš Goel, potpredsednici Sandživan Kumar i Goran Aleksić, predstavnici Unije poslodavaca Srbije i brojnih zemunskih preduzeća.

”Kroz sada već redovnu godišnju saradnju, ideja o uspostavljanju privrednih i poslovnih veza je očekivan i logičan korak, koji je važno učiniti, posebno imajući u vidu mesto i značaj koju opština može imati kao inicijator. Srbija i Indija neguju iskreno prijateljstvo zasnovano na trajnim tradicionalnim vrednostima. Sastali smo se kako bismo upoznali, pa onda razmenili i ideje o mogućnostima i načinima za njihovu realizaciju”, rekao je domaćin skupa, zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Žika Krstić i tom prilikom se zahvalio svim učesnicima ovog poslovnog foruma na interesovanju za ovu, kako je istakao, perspektivnu saradnju.

Krstić je, najavljujući mogućnost pokretanja inicijative za bratimljenje Zemuna sa nekim od gradova u Indiji, istakao prednosti veličine, položaja i infrastrukturne opremljenosti i organizacije opštine za strane, pa i investicije iz Indije, kojih dosad nije bilo.

Savetnik ambasadora Indije u Srbiji Sandik Kumar upoznao se sa velikim brojem privrednika i, posle izlaganja predsednika Indijsko-srpske poslovne i trgovinske komore Šavikeša Goela i potpredsednika Gorana Aleksića, ali i prof. dr Slobodana Aćimovića sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, razmenio mišljenja o pokazateljima privrednih perspektiva i planova Indije, prikazanih u dokumentarnim filmovima ”Pesma malog puta” i ”Indija se vraća”.

Naime, Indija je trenutno peta ekonomija sveta, koja će se sa projektovanim rastom od osam procenata BDP za kratko vreme naći iza SAD i Kine, zemlja ogromnih resursa, sa milijardu stanovnika mlađih od 35 godina, prva u informacionim tehnologijama, proizvodnji tekstila, izgradnji, sa velikim brojem ”pametnih” gradova i, naravno – na putu svile, a zainteresovana za saradnju sa Srbijom kao najjačom ekonomijom Balkana.

Tagovi:

Pročitajte još: