(FOTO) Zemunci evo kako je proteklo svečano otvaranje Festivala monodrame i pantomime

Predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun i član Programskog saveta Međunarodnog festivala monodrame i pantomime Miroslav Gajić prisustvovao je 29. novembra svečanom otvaranju 48. Festivala, koji ove godine pod pokroviteljstvom svog osnivača – Gradske opštine Zemun i uz pomoć Ministarstva kulture proslavlja pola veka postojanja programom revijalnog tipa, bez takmičarske selekcije.Smotru je otvorio direktor Festivala Borislav Balać, koji je publiku podsetio na doprinos osnivača Festivala, na velikane dramske umetnosti koji su učinili ovu manifestaciju velikom, na 30 izložbi i 16 knjiga koje popularišu monodramu, pantomimu i istoriju pozorišta u Zemunu.

Festivalska publika imala je priliku da uživa u bravuroznoj glumi Zijaha A. Sokolovića koji je u monodrami ”Levo, desno, glumac” kabaretski, sa nizom primera i poređenjem sa pozorišnom umetnošću, sugerisao gledaocima da su i oni ”glumci u svom teatru” i da mogu biti umetnici u svojim životima, a publika je na kraju nagradila glumca ovacijama.Na repertoaru ovogodišnjeg festivala biće i ”Milunka” Vesne Stanković, kao i pantomima „Vrpca” Aleksandre Arizanović. Drugog festivalskog dana biće priređena promocija knjige Radomira Putnika ”50 godina Festivala monodrame i pantomime”. Uručenje jubilarnih priznanja biće upriličeno 1. decembra u 20.30, nakon kojeg će pozorišna publika moći da uživa u ”Pozorišnoj muzici” Aleksandra Loknera.

Program festivala održaće se u Pozorišu lutaka ”Pinokio”, dok će se tradicionalna šahovska simultanka velemajstora Alise Marić sa učesnicima i gostima festivala održati u restoranu ”Stara carinarnica” u ulici Kej oslobođenja 31 u Zemunu.

Tokom pet decenija kontinuiranog trajanja festivala, izuzimajući period sredine devedesetih kada je došlo do kratkog prekida, na Festivalu monodrame i pantomime nastupali su umetnici sa skoro svih kontinenata.

Umetnici sa naših prostora koji su izvodili monodramu i pantomimske predstave bili su najugledniji i najznačajniji umetnici minulog doba, ali i tada mladi umetnici koji su na zemunskoj sceni Festivala zakoračili krupnim koracima u veliki svet dramske umetnosti.Idejni tvorac Festivala bio je izuzetan pozorišni znalac, Ljubiša Ružić, tada na funkciji zamenika upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, a u timu stručnjaka koji su podržali ideju i formirali estetsku platformu festivala bili su ugledni teatarski stvaraoci.

Program Festivala  https://www.festmono-pan.org.rs/program

Tagovi:

Pročitajte još: