Pretraga
Close this search box.

(FOTO) PREDSEDNIK OPŠTINE ZEMUN KOVAČEVIĆ I GRADONAČELNIK BEOGRADA OBIŠLI GRADILIŠTA U CENTRU ZEMUNA

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišli su radove na sveobuhvatnoj i temeljnoj rekonstrukciji Glavne ulice. Tom prilikom, čelnici Opštine i Grada obišli su radove i na izgradnji nove podzemne garaže kod hale ”Pinki”.

Radovi u Glavnoj ulici napreduju po planu. Radnici trenutno ugrađuju podlogu na kolovoz, posle završnih instalaterskih radova, koji su trajali tokom leta. Širina trotoara biće veća nego pre sanacije, a novo drveće će dodatno obogatiti ceo prostor. Ranije su na ovom potezu sređene fasade, pa će rekonstrukcijom cele ulice posao biti u potpunosti završen.

Sveobuhvatni radovi odnose se na rekonstrukciju same saobraćajnice, vodovodne i kanalizacione mreže, izmeštanje i zaštitu postojećih elektro-energetskih objekata, telekomunikacionih instalacija, toplovoda, gasovoda, kao i javne rasvete.

Poseban segment je izmeštanje i postavljanje novih semafora, signalizacije i mobilijera, te uređenje zelenih površina i drvoreda.

Radi se u punoj širini postojeće regulacije, koja se kreće od 22 do 28 metara. Kolovoz će biti od asfaltnog zastora, a trotoari i ivičnjaci, koji se već mogu videti su od kamena sa ugrađenim pločama za slepe i slabovide. Predviđa se i uklapanje sa svim poprečnim saobraćajnicama. Planirana je korekcija na pojedinim raskrsnicama, što će, uz proširenje postojećih traka i trotoara, obezbediti veću i funkcionalniju prohodnost vozila javnog prevoza. Između ostalog, biće izgrađena i izdignuta pešačka platforma na ukrštanju Gospodske ulice sa Glavnom, kako bi se u toj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja. Rok za završetak radova je 300 dana.

”Rekonstrukcija Glavne ulice je peti veliki projekat u Starom jezgru Zemuna. Posle rekonstrukcije Zemunske gimnazije, kompletno je uređena i ulica Kej oslobođenja, a upravo se u centralnom delu Zemuna privodi kraju izgradnja i rekonstrukcija kanalizacione mreže u dužini od 6,5 kilometara, kao i radovi na izgradnji podzemne garaže kod Pinkija”, rekao je predsednik Kovačević.

Predsednik Opštine Zemun je podsetio da se u saradnji sa gradskim organima rekonstruiše kilometar i po puta prilazne saobraćajnice u Grmovcu, i privodi se kraju 21 kilometar rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Šangaj.

”U saradnji sa Sekretarijatom za investicije i direkcijom za građevinsko zemljište imamo još projekata. Pre svega, u planu je stavljanje pod kocku Preradovićeve, Kosovske, Princeze Olivere, Petra Markovića i drugih okolnih ulica koje će posle uređenja Glavne upotpuniti stari sjaj Zemuna. Takođe, pripremamo rekonstrukciju Doma zdravlja u Batajnici, zatim proširenje grobalja u Ugrinovcima i Batajnici, a u planu je da se sa nadležnima iz Grada realizuju i projekti na uređenju centra Batajnice i naselja Zemun Polje”, izneo je planove predsednik Kovačević.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da će već početkom naredne godine Glavna ulica zasijati novim sjajem, što će upotpuniti estetiku osobene arhitekture Starog jezgra Zemuna. Gradonačelnik je naglasio da se u Beogradu više neće raditi rekonstrukcije ulica, a da se prethodno ne uredi sva potrebna infrastruktura ispod zemlje. Šapić je podsetio da je nadogradnja i rekonstrukcija Osnovne škole ”Svetislav Golubović Mitraljeta” dobar primer posvećenosti Grada kada je u pitanju obrazovanje i briga prema najmlađima i izrazio nadu da će istureno odeljenje Osnovne škole ”Sonja Marinković”, koje se nalazi u nekadašnjoj školi ”Desanka Maksimović” u dogledno vreme ponovo biti osmoletka puna učenika.

Prilikom obilaska radova na izgradnji podzemne garaže kod hale ”Pinki” predsednik Kovačević i gradonačelnik Šapić su zajedno sa direktorom JKP ”Parking servis” Andrijom Čupkovićem su se uverili da se radi tempom koji obećava da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

Da podsetimo, garaža će biti površine 5407 kvadrata, imaće jedan nivo i 150 parking mesta. Investitor je Grad Beograd, a lokacija buduće garaže je javni park ispred zgrade Javnog preduzeća ”Pinki”. Obimne rekonstrukcije ulica koje su urađene i koje su u toku učiniće da će Staro jezgro Zemuna biti uređeno kako dolikuje zaštićenoj ambijentalnoj celini.

Tagovi:

Pročitajte još: