GARDOŠ KULA SE UOPŠTE NE ZOVE OVAKO: Da li znate koje je pravo ime ovog zemunskog simbola?

Predstavlja jedan od sedam spomenika kojim je Ugarska htela da obeleži svoju hiljadugodišnju državnost.

Jedan od najpoznatijih simbola Beograda, koji svi žele da vide kada se nađu u ovom gradu jeste poznata Gardoš kula ili kako je Zemunci zovu kula Sibinjanin Janka. 

Čuvena zemunska kula koja krasi Gardoš izgrađena je 1896. godine, a izgradile su je mađarske vlasti 1896. godine u čast proslave hiljadugodišnje vladavine na ovim prostorima, odnosno 1.000 godina otkako su se sa prostranstva dalekog Urala Mađari doselili u Evropu.

Ono što je posebno neobično jeste da malo ko zna da se ova kula zaista pravilno zove Milenijumska kula.

Arheološko nalazište

Ceo prostor na lesnom bregu Gardoša je jedno veliko arheološko nalazište. Rimljani su na bregu gradili najstarije jezgro antičkog Taurunuma. Na samom Gardošu iskopan je raskošni rimski sarkofag koji se i danas može videti u Zemunskom parku. Pre Rimljana Kelti su tu imali svoj opidum, utvrđeno naselje. Arheolozi su na Gardošu pronašli ostatke starčevačke i vinčanske kulture, kao i tragove poznije badenske kulture.

Predstavlja jedan od sedam spomenika kojim je Ugarska htela da obeleži svoju hiljadugodišnju državnost. Kako legenda govori, Mađarska je nastala spajanjem sedam plemena pa je zbog toga bilo simbolički važno podići i sedam spomenika, što je upravo i učinjeno.

Pored kule u Zemunu, spomenici su izgrađeni i u Mađarskoj, u gradovima Opustaser i Panonhalm, dva u današnjoj Slovačkoj u gradovima Nitra i Devin, jedan u Ukrajini, kod grada Muhatčevo, jedan u Rumuniji, kod Baroševa.

Do danas su opstali samo spomenici u Mađarskoj i u Zemunu.

Postoje i brojne zemunske urbane legende vezane se za ovu kulu.

Najpoznatija je legenda o misterioznim podzemnim tunelima koji spajaju Gardoš i Beogradsku tvrđavu. Ulaz u ovaj legendarni tunel nalazi se, po pričama Zemunaca, baš ispod ove kule, koja predstavlja čvorište tajanstvenih mitskih podzemnih puteva. Priča se čak da se tunelom ispod Dunava može stići do Kalemegdana.

Srbija danas

Tagovi:

Pročitajte još: