GAVRILO KOVAČEVIĆ: Dovešćemo nove investitore u Zemun

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio saobraćajnu petlju Batajnica, ukupne dužine 3,5 kilometara, koja omogućuje direktan izlaz na auto-put

E-75, vezu sa starim novosadskim putem i logističkim centrom za intermodalni transport. Otvaranju su prisustvovali predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda prof.dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai, direktor ”Koridora Srbije” Aleksandar Antić, direktor ”Puteva Srbije” Zoran Drobnjak, predstavnici izvođača radova kompanije ”Štrabag” i stručnog nadzora ”Eptise”.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević zahvalio se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću za sve što radi za našu Batajnicu, za Zemun, Beograd i Srbiju.

”Izuzetna mi je čast što sam deo ovog događaja koji je važan za Zemun. Otvaranje petlje Batajnica, u okviru autoputa E-75 je najznačajnija kapitalna  investicija obilaznice oko Beograda. Završetak ovog projekta je važan i značajan za Zemun i sva okolna naselja, kao i za sve opštine koje se naslanjaju na ovu saobraćajnicu. Izgradnja saobraćajne infrastrukture uvek direktno i konkretno utiče na kvalitet života građana i na unapređenje poslovne klime. Za građane Zemuna, a naročito Batajnice, ovo je zaista početak jedne nove ere, koja olakšava život građanima u svakom smislu. Sada će im za odlazak do posla i povratak kući biti potrebno mnogo manje vremena. Otvaranje ove petlje znači realni potencijal za proširenje industrijske zone. Kako vreme bude prolazilo bićemo svedoci izgradnje novih privrednih objekata. Ova petlja aktivira industrijske zone u Zemunu”, rekao je  Kovačević, i uputio molbu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posreduje u dolasku novih značajnih investitora, jer opština Zemun ima svoju tradiciju i ima svoju budućnost i svakako je jedna od najperspektivnijih opština u Beogradu.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević podsetio je prisutne da se u Batajnici već uveliko gradi, što drastično utiče na podizanje kvaliteta života građana. Deo tog graditeljskog poduhvata je brza pruga i intermodalni terminal sa logističkim centrom. Tu je i izgradnja lokalnih saobraćajnica, kao što je Belegiška ulica koja se vezuje na ovu petlju. Zatim, radi se i na izgradnji puta Zemun Polje-Ugrinovci, izgradnji nadvožnjaka preko pruge, proširenju Batajničkog druma, izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda, izgradnji primarne kanalizacione mreže, tzv. Batajničkog sliva, rekonstrukciji vodovodne mreže u naselju Šangaj, rekonstrukciji OŠ ”Svetislav Golubović Mitraljeta” i lokalne ambulante i groblja. Gradska opština Zemun je inicirala izgradnju sportske hale u Batajnici, izgradnju srednje škole i pokrenula aktivnosti oko uređenja centra Batajnice i Batajničkog bulevara.

Projekat izgradnje petlje Batajnica finansiran je sa 8,8 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, iako je bilo dogovoreno 9,6 miliona evra, i završen je pre roka. Obuhvatio je izgradnju saobraćajnica, uključujući most preko pruge, infrastrukturne instalacije, kao i saobraćajnu signalizaciju.

Tagovi:

Pročitajte još: