Gavrilo Kovačević oštro odgovorio na hrvatske pretenzije prema Zemunu

Predsednik opštine Zemun, Gavrilo Kovačević, oglasio se nakon što je kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović predstavio kartu „velike Hrvatske“ i pripojio joj deo Srbije sve do Beograda. On je naveo da je Klisović uradio ono čemu streme i njegovi moderni proustaški orijentisani zemljaci, sledeći nacističku ideologiju Nezavisne države Hrvatske, ali je u tome otišao i korak dalje, najavljujući teritorijalnu ekspanziju „lijepe njihove“.

– Hrvati ne prestaju da provociraju, a svoju ludost i nemoć pokazali su još jednom, objavom skandalozne mape, na kojoj su Sremsku Mitrovicu, Šid i Frušku Goru pripojili Hrvatskoj. Video sam da je mapu objavio kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović i samo postavljam jedno pitanje – kako nije sramota da to čini jedan profesionalni diplomata koji je u mandatu Vesne Kusić bio i zamenik ministarke spoljnih poslova, a obavljao je i brojne diplomatske dužnosti od Njujorka do Brisela? Da li je moguće da Evropska unija i međunarodna zajednica iznova i iznova ćute na ovakve ustaške pretenzije?

Hrvate boli istina, smeta im film „Dara iz Jasenovca“ koji prikazuje najgnusnije zločine NDH nad nedužnim srpskim majkama i srpskom decom. Smeta im to što srpski narod više nije slab. Smeta im što je Srbiju vodi predsednik koji neće nikome da ćuti. Smeta im što je na čelu naše zemlje Aleksandar Vučić, a ne Boris Tadić koji im se izvinjavao zbog „srpskih zločina“. Boli ih što je Srbija ekonomski najuspešnija zemlja Evrope, što ih stižemo brzinom svetlostii. To njih najviše boli. Ljubomora nikome nije donela ništa dobro, pa neće ni njima. Umesto da nam budu suparnici, po njih bi bilo bolje da se „stišaju“ i da ne diraju srpsko srce koje kuca za ceo region.

– Znaju oni dobro da je naša zemlja skupa, da je milimetar Srbije vredniji od bilo čega. Teško da će oni doći i do granice, a kamoli do Beograda. Predaleko su otišli sa svojim provokacijama, a tu mapu mogu slobodno da pocepaju i uklone iz svojih glava i da je ne prezentuju narodu, tako štete samo sebi – rekao je predsednik opštine Zemun, Gavrilo Kovačević.

On je rekao da su Srbi u Hrvatskoj na svaki mogući način poniženi i bez lične slobode, te da je svet mogao da vidi kako je srpski narod tretiran od strane Hrvata tokom nedavnih zemljotresa koji su pogodili područje Siska, Petrinje i Zagreba. Niko nije želeo da pomogne našem stanovništvu i danima su spavali pod vedrim nebom.

Podsetio je i da su Srbija i SPC pored toga što su u tom trenutku mislile i na svoje građane koji tamo žive, mislile i na građane Hrvatske i pokazale svoju solidarnost još jednom, ne pitajući za veru i nacionalnost. Ali, slanje pomoći od strane Hrvatske Srbima, bilo je tromo i sporo, te nije ni stizalo do pravih adresa.

srbija danas

Tagovi:

Pročitajte još: