Gitarista Nemanja Bogunović iz Zemuna osvaja Ameriku!

Nemanju Bogunovića, gitaristu i kompozitora iz Zemuna, pronašli smo u Los Anđelesu, gde boravi već dva meseca i vrlo aktivno radi na novom albumu, ali i na plasiranju svoje muzike. To je ujedno primer kako se ne vredi prepustiti očajanju već biti kreativan uprkos pandemiji.

– U Los Anđeles sam doputovao na poziv „Gitar salon internešenel” publikacije, koja je epicentar svega što se odnosi na klasičnu gitaru. Oni prodaju vrhunske instrumente i kolekcionari su vrednih gitara, imaju magazin posvećen njima i objavljuju velike intervjue sa slavnim muzičarima, i postavljaju video-snimke poznatih instrumentalista koji izvode klasična dela za gitaru, ali i savremene kompozicije. Na njihovom jutjub kanalu objavljeni su moji snimci, sviram na njihovim instrumentima svoje kompozicije. Njihova videoteka je kao biblioteka snimaka koja će ostati kao dokument u njihovoj riznici. Za svega par dana imao sam oko sedam hiljada pregleda i odlične komentare, a javljaju mi se kolege iz čitavog sveta i naručuju moje partiture – kaže Nemanja Bogunović u telefonskom razgovoru za „Politiku”.

Naš sagovornik svira od sedme godine, a prvi koncert je održao kao desetogodišnjak. Tokom karijere je stekao epitet „Džentlmen sa gitarom”, a u svojim delima kombinuje melanholiju ravnice, sa neodoljivim tangom, zvucima Mediterana ili motivima našeg tradicionalnog melosa. Bogunović je sa 16 godina bio najmlađi stipendista Univerziteta u Las Vegasu. Nastupao je za članove srpske i španske kraljevske porodice, ali i za čuvene holivudske zvezde poput Barbare Strejsend, Šona Pena, Kevina Kostnera i Mela Gibsona.

Prošle godine krajem februara i početkom marta pre proglašenja pandemije naš gitarista predstavio je publici svoj peti album, a prvi autorski, „Bogunović svira Bogunovića”, prvo u Kolarcu, a potom i u Karnegi holu u Njujorku. Posle toga koncerti su uglavnom ukinuti. Trebalo je da gostuje u Splitu, na „Splitskom letu”, a potom je i otkazan nastup i na „Ohridskom letu”. Kad već nema gostovanja, Nemanja Bogunović sada uveliko komponuje muziku za novi kompakt-disk, gde će se najviše istaći kao kompozitor. Čak neće sve numere on ni izvesti, jer ih stvara za različite sastave. Album još nema naziv, ali su neka dela već izvedena na jutjub kanalu „Gitar salon internešenela”, a izdavač će biti „Multimedija”.

– Biće to jedinstveno izdanje, prvi put na nekom disku neću nužno ja svirati ni sedamdeset odsto muzike već prostor dajem svojim kolegama, a ja želim da se predstavim više kao kompozitor. U mladim danima imao sam veću potrebu da sviram i nastupam, sada smatram da je značajnije da u prvi plan odu moja kompozitorska ostvarenja. Upravo pišem numere, a biće ih dvanaest, za više sastava, za gitaru, gudački ansambl, violinu, klavirski trio, a kad je reč o žanru od sebe ne mogu da pobegnem, romantičan sam, a takva su i moja dela. Zato će se tu naći i jedan tango – kaže Bogunović.

Naš sagovornik ističe da mu je uzor Enio Morikone, smatra da je njegova muzika puna asocijacija i da zato može odlično da se uklopi u filmska ostvarenja i potom nam otkriva:

– U Los Anđelesu sam se susreo sa rediteljem Gagom Antonijevićem povodom muzike za film. Napravio sam i neke druge kontakte i iskreno se nadam da će moja muzika dobiti šansu na velikom platnu.

Nemanja Bogunović se nada da će kada završi novi album moći konačno da nastupa uživo na sceni, a sadašnja ograničenja ovako tumači:

– Ovo je iznuđena sitacija, ništa ne može da mi zameni publiku i ona nama muzičarima neprocenjivo nedostaje. Taj osećaj interakcije je nenadoknadiv. Sada svi nalazimo neka alternativna rešenja. Ipak strepim od toga da ljudi stiču naviku da mnoge stvari rade na virtuelan način, da slušaju koncerte iz svoje fotelje, i da će im to postati novi običaj. Pribojavam se da klizimo u virtuelni svet i da ćemo slušati radije lajv strim sa gostima u svojoj dnevnoj sobi. Nadam sa da se to ipak neće dogoditi.

Izvor: politika

Foto: fb nemanja bogunovic

Tagovi:

Pročitajte još: