GO Zemun i NSZ predstavili 13 javnih poziva u 2023.

Gradska opština Zemun i Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Beograd predstavili su 7. aprila u sali u Kosovskoj broj 9 javne pozive za finansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu.

Reč je o čak 13 konkursa, o kojima su prisutne nezaposlene i poslodavce detaljno informisale Vesna Živković Kostić, Marčela Vuinac Obućina i Tatijana Milić Mandić, načelnice odeljenja NSZ, svaka iz svoje oblasti.

Predstavljanju javnih poziva prisustvovao je član Veća Gradske opštine Zemun i predsednik Saveta za zapošljavanje Dragan Matijević.

Nacionalni Akcioni plan za period 2021-2023 za sprovođenje Strategije zapošljavanja 2021-2026. godine podrazumeva da se iz budžeta finansiraju mere stručne prakse, pripravništva za mlade sa visokim obrazovanjem, za nezaposlene sa srednjim obrazovnim nivoom, sticanja praktičnih znanja, obuke na zahtev poslodavca, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica u kategoriji teže zapošljivih, kao i za samozapošljavanje i organizovanje javnih radova.

U neposrednom, detaljnom i otvorenom razgovoru sa prisutnima, predstavnice NSZ uputile su zainteresovane na koji način mogu doći do pravog profesionalnog izbora.

Savetodavna pomoć je dostupna i u opštinskim filijalama, te se do državne pomoći u vidu subvencija i bespovratnih finansija praktično nikada nije moglo lakše ni organizovanije doći nego sada, što je prilika i za samostalno započinjanje posla, prekvalifikaciju, stručno usavršavanje.

S tim u vezi, podaci govore da je u Beogradu u prošloj godini samo zahvaljujući realizaciji Javnog poziva nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje otvoreno 400 do 500 novih preduzetničkih radnji ili preduzeća, dok je na republičkom nivou ta brojka između 3600 i 4000 novih privrednih subjekata.

Tagovi:

Pročitajte još: