Home Društvo Grad pomogao Lazaru i Mariji iz Zemuna kojima je korona za mesec...

Grad pomogao Lazaru i Mariji iz Zemuna kojima je korona za mesec dana odnela čitavu porodicu

390
0

Marija i Lazar Milošević, kojima je korona za mesec dana odnela čitavu porodicu, bili su u Skupštini Grada Beograda sa predsednikom opštine Zemun, direktorkom Centra za socijalni rad Zoricom Pavlović, a u Skupštini ih je primio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktorka Fondacije za mladu i decu Beograda Tanja Popović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za Kurir da su na sastanku razgovarali o tome na koji način bi mogli da pomognu i šta Grad može da uradi za njih, prenosi Beoinfo.“Lazar i Marija su dobili jednokratnu pomoć Grada koja se daje u takvim slučajevima i ona iznosi 80 odsto prosečnog ličnog dohotka, negde oko 60.000 dinara. Pored toga pokrenut je postupak stavljanja pod starateljstvo mlađeg brata u odnosu na stariju sestru koja je punoletna. Takvih slučajeva ima nekoliko desetina u gradu i obezbeđena im je socijalna usluga. To se dešava kada deca ostanu bez roditelja i imaju pravo na mesečnu nadoknadu od grada“, kazao je Vesić.

On je dodao da ih je Marija obavestila da je dobila ponudu za posao u Hitnoj pomoći.“Tamo je radio i njen otac. Ona će raditi u Hitnoj pomoći i istovremeno će studirati. Lazar je dobio stipendiju od Fondacije Zemunske gimnazije, koju pohađa i dogovorili smo se i da Fondacija za decu i mlade Beograda obezbedi pomoć, a to je renoviranje kuće koje je neophodno kako bi nastavili da žive“, rekao je.On je naveo i da će u narednom periodu Fondacija za mlade i decu Beograda pokrenuti akciju za donatore i na taj način pomoći ovoj porodici.“Takođe je dogovoren i kontakt sa predsednikom opštine da za apsolutno sve što im treba mogu da se obrate njemu, ali i Fondaciji za mlade kako bismo ih pomogli. Inače je opština obezbedila jednokratnu pomoć za sahranu. Na ovaj način smo pokazali da vodimo računa o tome kada se neki naši sugrađani nađu u ovako teškoj situaciji“, kazao je Vesić.Prema njegovim rečima, Lazar i Marija imaju rođake sa kojima komuniciraju i koji takođe vode računa o njima, ali su najbližu porodicu potpuno izgubili.

„Fondacija za decu i mlade Beograda je osnovana prošle sedmice i osnovni zadatak te fondacije jeste da pomaže upravo one porodice koje dobiju socijalnu pomoć, a ona nije dovoljna da bi oni mogli dobro da žive. To su, na primer, ovakve porodice i situacije u kojoj su se našli Lazar i Marija, kao i porodice sa samohranim roditeljima sa više dece. Na taj način obezbeđujemo za decu stipendije, ishranu, školski pribor, odeću, odlazak na letovanje i sve drugo što bi deca trebalo da imaju kako bi živela normalno kao i druga deca“, kazao je Vesić.Pomoć Lazaru i Mariji prva je akcija Fondacije za decu i mlade Beograda i prilika da svi ostali vide zašto je grad osnovao ovakvu fondaciju jer na ovaj način žele da svako dete u Beogradu ima normalno i srećno detinjstvo i da pokažu svakome da ih Grad nije zaboravio koliko god da im je teško i da nisu sami.Podsetimo, Mariji i Lazaru je za samo mesec dana korona odnela čitavu porodicu. Dvoje Miloševića su preko noći ostali bez svega, porodice i ljubavi, ali i bez redovnih primanja i osnovnih uslova za život, navedeno je u tekstu

B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here