Gradonačelnik: „Svi državni vrtići su od sada besplatni, u planu obnova još jedne škole u Zemunu…“

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kazao je gostujući u emisiji TV Prve, kako je u planu obnova još jedne škole u Zemunu, koja je do sada potpuno uređena iznutra.

Kako je naveo, što se tiče Mitrljate, bilo je dosta problema tokom rekonstrukcije, ali su i okolnosti malo uticale na celu obnovu, pogotovo jer su cene građevinskog materijala skočile.

„Škola je danas primila 102 nova prvaka, a ima 972 nova učenika, koja izgleda odlično. Pre dva dana sam bio u 9. Beogradskoj, koja je takođe fenomenalna, urađena je kompletno, dograđeno je preko 1.000 kvadrata“, kazao je gradonačelnik.

Pre dva dana sam bio u 9. Beogradskoj, koja je takođe fenomenalna, urađena je kompletno, dograđeno je preko 1.000 kvadrata.

Neke škole su već podelile udžbenike, negde đake čekaju danas na klupama, neke škole će kroz koji dan podeliti knjige.

Neki roditelji su se iznenadili, nisu ni znali da će ih sačekati udžbenici.

Ove godine nijedan školarac neće morati da plati udžbenike. Mi ćemo ove godine kupiti sve nove udđbenike, a za sledeću godinu nam je plan da opet opredelimo sredstva, ali umesto kupovine udžbenika da im damo novac u vrednosti tih udžbenika.

Nekim roditeljima je to bolja pomoć od obezbeđivanja knjiga.

Državni vrtići su svi besplatni, a jedan deo privatnih mora da se doplaćuje, mada su neki povećali cene, ali bi ih povećali i da mi ovo nismo radili. Roditelji će svakako doplatiti manje nego pre donošenja ove mere.

Nabavka je raspisana, a trebala bi biti gotova tokom septembra ili oktobra, pa se očekuje da će do kraja ove kalendarske godine svaka prostorija u školama i vrtićima dobiti prečišćivače vazduha.

„Srednjoškolci od maja imaju pravo na kartu za besplatan prevoz do kraja srednjoškolskog školovanja. Manji deo njih je to već kupio, ali pet naših ekipa će ići u škole i na licu mesta ih slikati i praviti karte“, ukazao je Šapić.

Ovo je novitet jer, kako kaže gradonačelnik, nikada srednjoškolci nisu imali besplatan prevoz, a najviše ga koriste.

Od danas počinje zimski red vožnje, a biće povećan 20% polazaka. Vozila su čistija, klime su više radile tokom leta.

Komunalne stanice

Konačno je gotova nabavka, a biće 102 objekta komunalne stanice u kojima će boraviti Beli.

„Svaka stanica, gde god se bude nalazila će da podigne komunalni red i bezbednosni aspekt. Građani će moći da prijave svaki problem, a oni koji krše zakon će se osećati manje sigurno“, uverio je gradonačelnik.

Tagovi:

Pročitajte još: