Hram Svete Trojice u Zemunu – 180 godina postojanja

Hram Silaska Svetog Duha na Apostole u Zemunu obeležava 180 godina postojanja ovog svetog hrama i tim povodom priprema prigodne svečanosti pod nazivom „Duhovski dani u Gornjoj Varoši“, saznaje Radio „Slovo ljubve“ blagodareći sveštenstvu hrama.

Uoči slave hrama, 10 juna 2022. godine, biće priređena svečana akademija, sa početkom u 17 časova i 30 minuta, koju će pozdravnim slovom otvoriti protonamesnik Luka Verić, starešina hrama.

U 18 časova je otvaranje izložbe vrednih fotografija, a potom će predavanje na temu „Hram Svete Trojicekroz vreme – nekad i sad“ održati đakon Ivan Miloradović, veroučitelj Luka Volarević i horovođa dr Nataša Marjanović. Nakon predavanja nastupiće muzičko-folklorni sastav ,,Fenečki Biseri”, koji će izvesti duhovne i narodne pesme.

U subotu, 11. juna,u 7 časova i 30 minuta biće služena Sveta Liturgija i u nastavku parastos. Nakon prazničnog Večernjeg bogosluženja, koje će početi u 17 časova, jerej dr Aleksandar Đakovac održaće predavanje na temu „Tajna Boga: Kako verujemo u Jednog Boga koji je Sveta Trojica?”. Od 18 časova i 30 biće Smotra horova zemunskih crkava: Bogorodičine, Nikolajevske i Svetotrojičine Crkve.

U nedelju, 12. juna, praznično Jutarnje bogosluženje počeće u 8 časova. U 9 časova je Sveta Liturgija sa ophodom oko Hrama, a u nastavku rezanje slavskog kolača.

U ponedeljak, 13. juna, u 8 časova i 15 minuta počeće Jutarnje bogosluženje, Sveta Liturgija u 9 časova. Nakon Večernjeg bogosluženja, koje će početi u 17 časova, nastupiće ansambl narodnih igara i pesama ,,Taurunum“ iz Zemuna, pod vođstvom umetničkog rukovodioca ansambla Zvonka Horvata, koji će izvesti igre iz okoline Beograda i igre iz Šumadije. U 17 časova i 45 minuta o životu i delu prote Radoslava Grujića govoriće dr Vladislav Puzović. Potom će opet nastupiti „Taurunum“ sa igrama iz Negotina i igre iz Kosovskog Pomoravlja.

U utorak, 14. juna, u 8 časova i 15 minuta počeće Jutarnje bogosluženje, Sveta Liturgija u 9 časova. Planirano je da bude u 17 časova i 30 minuta otvaranje izložbe slika Milice Ajduković ,,Kćeri loze Nemanjića”, koja će trajati do 19.juna.

Bratstvo zemunskog hrama Silaska Svetog Duha na Apostole poziva verne da svojim prisustvom uveličaju ove svete i Bogom blagoslovene dane njihove hramovne zajednice! Dobrodošli!

Tagovi:

Pročitajte još: