HRAMOVNA SLAVA U ZEMUNSKOM NASELJU PLAVI HORIZONT

U radosti sabranja proslavljena je slava Hrama Svetog Atanasija Velikog u zemunskom naselju Plavi horizont. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop jegarski Nektarije, uz sasluženje zemunskog sveštenstva.

Čestitavši praznik, vladika Nektarije besedio je o velikom svetitelju Atanasiju, episkopu Aleksandrijskom, nepobedivom braniocu pravoslavnog ispovedanja vere u Svetu Trojicu i jednom od najvećih bogoslova Crkve Hristove svih vremena.

Sa svečarima i mnogobrojnim vernicima bili su i članovi Veća GO Zemun Zoran Borjan i Dragan Matijević, kao i pomoćnik predsednika Milan Milisavljević.

Ovaj zemunski Hram je zidan od 2010. do 2012. godine, završen 2013. godine, po projektu patrijaršijskog arhitekte Ljubice Bošnjak, u tradiciji vizantijske arhitekture, sa karakteristikama prečanskog stila. Čin osvećenja 3. marta 2019. godine obavio je patrijarh srpski Irinej sa episkopom Metodijem.

Duborezni ikonostas uradio je Slobodan Marinić, a ikone i freske živopisao Dragan Marunić.

U transeptu severne pevnice izložene su čestice moštiju Dimitrija Solunskog, Svetog Serafima Sarovskog, Svetog Arsenija Sremskog, Svetog Nektarija Eginskog i Časnog krsta Gospodnjeg.

Tagovi:

Pročitajte još: