Humanitarna akcija učenika Zemunske gimnazije

Tradicionalna akcija Crvenog krsta „Jedan paketić – mnogo ljubavi“ okupila je učenike osnovnih i srednjih škola koji će novogodišnjim paketićima ulepšati praznike socijalno ugroženoj deci.Ispit humanosti položili su učenici Zemunske gimnazije, koji su u akciji Crvenog krsta „Jedan paketić – puno ljubavi“‘ napravili novogodišnje poklone za socijalno ugroženu decu.

U humanitarnoj akciji ‘Jedan paketić – puno ljubavi’ Zemunska gimnazija je ove godine uspela da prikupi čak 207 paketića što je ogroman broj, i ogroman odziv profesora, bivših đaka, sadašnjih đaka. Sem grickalica, sakupljali smo igračke, knjige, školski pribor“, istakao je Vladan Brborić, predsednik Učeničkog parlamenta Zemunske gimnazije.Mnogi đaci su, kaže donosili neke igračke i knjige za koje su rekli da su emotivno vezani još od detinjstva i odrekli se celog svog detinjstva samo da bi pomogli nekome, što je, naglasio je, zapravo najbitnija poruka. Akcija u više od 140 mesta“Nama ova humanitarna akcija mnogo znači, i znači nam da podignemo svest ljudi kada govorimo o humanosti. Danas je zaista retkost videti humanog čoveka, pogotovo kada se radi o ovakvim akcijama.

Takođe nam znači da nekome ulepšamo dan našim malim gestom, jer naše malo nekome znači zaista mnogo“, poručila je Aleksandra Manojlović iz učeničkog parlamenta Zemunske gimnazije.Reč je o humanitarnoj akciji na nivou grada i lokalnih samouprava koje pomoću srednjih i osnovnih škola prikupljaju slatkiše, igračke, odeću za decu kojoj je potrebna pomoć.“Preko 140 sredina je obuhvaćeno u čitavoj Republici, računajući naravno uvek na naše kolege i naše ljude na Kosovu i Metohiji, oni su jednako uključeni u ovu akciju. Koliko god oni mogu to da učine na teritoriji KiM, toliko i mi nastojimo da pomognemo koliko možemo da i do njih stigne ova solidarnost koju deca izražavaju prema deci“, naveo je Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.“Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo“Paketići će stići do svih mališana, i ulepšati im praznike. Prilikom podele paketića volonteri i zaposleni u Crvenom krstu nosiće kostime Deda Mraza i dobre vile, kako bi dodatno izmamili dečje osmehe.“Prošle godine smo imali preko 20.000 ovako formiranih paketića koje smo distribuirali deci. To je neka pretpostavka i ove godine. Ne samo deci u socijalnim institucijama, već i u hraniteljskim porodicama. To su zdravstvene institucije gde su takođe deca zbrinuta, to su različite institucije koje brinu o deci sa ulice, deci koja su bez krova nad glavom, dakle svratišta“, objasnio je Miladinović.

Saradnica u Crvenom krstu Novi Beograd, Sandra Vladisavljević, kaže da od malih nogu želimo da probudimo, pre svega, svest učenicima u školama na koji način mogu da pomognu svojim drugarima koji, nažalost, ovakav vid pomoći neće moći da dobiju za Novu godinu.Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo, reči su Duška Radovića koje nas podsećaju da nikada ne izgubimo osećaj da pomognemo drugima.“Svaki paketić je posebno pravljen, i za posebnu je starosnu kategoriju. Za mlađe devojčice, starije devojčice – mlađe, starije dečake“, naveo je Brborić.Podela paketića će trajati sve do 27. januara, kada će na svečani dan svih školaraca biti uručeni poslednji pokloni.

Rts

Tagovi:

Pročitajte još: