Pretraga
Close this search box.

Humanitarna izložba u Galeriji kapetanija u Zemunu

Marko Petković Maki je rođen 2. novembra 1987. godine u Beogradu.

Kao beba, oboleo je od veoma retkog i teškog oblika epilepsije poznatog kao Lennox-Gastaut sindrom (epileptična encefalopatija). Zbog ove bolesti, ceo život je morao biti pod stalnim nadzorom svojih najbližih, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Kako je vreme prolazilo, Maki je, zbog ograničenih mogućnosti verbalne komunikacije, počeo kroz slike da izražava sve što ga čini srećnim ili tužnim. Humanitarna izložba „Oslobođena tišina“ prikazaće njegove želje.

Prikupljena sredstva od prodaje slika namenjena su plaćanju boravka u domu u kojem Maki boravi već skoro dva meseca, gde se stručno osoblje brine o njemu, jer novac koji Maki prima za tuđu negu i pomoć ne pokriva sve troškove mesečnog boravka u domu. Zbog toga su mu potrebna dodatna finansijska sredstva.

Smisao ove izložbe nije samo da se ukaže na Makijev problem, već i na problem druge dece i odraslih sa retkim bolestima. Potrebno je probuditi svest društva o tome šta se dešava i gde oni završavaju kada dostignu određene godine, sa ovako teškim oblicima bolesti, kada njihovi najbliži više ne mogu sami da nastave da im pomažu.

Tagovi:

Pročitajte još: