I u Zemunu kreće akcija suzbijanja komaraca!

Iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP Gradska čistoća izjavili su da se ove godine očekuje veći broj komaraca i da će biti teško izboriti se sa njima.

Ovome je pre svega doprinela topla zima, ali i trenutni vremenski uslovi gde zbog učestalih kiša ne može da se obavlja suzbijanje komaraca, a sa skokom temperature očekuje se velika brojnost ovih insekata.

Najavljuje se da će zato akcije suzbijanja biti svakodnevne i intenzivne, kad god se stvore uslovi za njih. Podseća se da je preparat koji se koristi za tretman sa zemlje registrovan od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Apeluje se na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja komaraca omoguće nesmetan rad.

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ Sektora za ekologiju i unapređenja životne sredine sprovoditi intenzivnu akciju suzbijanja odraslih formi komaraca.

Radiće se uređajima sa zemlje, ali i sa vode.

Dubravka Planinac iz Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine JKP „Gradska čistoća“ izjavila je za Tanjug da večeras počinje suzbijanje odraslih oblika komaraca i da je to prva velika akcija.

Sa vode će ekipe prilaziti sa Dunava.

„Biće ekipa sa gustim dimom na nasipima. To su preparati koji su registrovani od strane nadležnog Ministarstva i upisani u listu biocidnih proizvoda”, dodala je Planinac.

Prema njenim rečima, monitoring odralih komaraca je pokazao da su se sada aktivirali komarci iz roda edes.

„Nadzorom i monitoringom kontrolišemo i pojavu novih vrsta u našem gradu, a u našoj laboratoriji se kontroliše prisustvo virusa. U Beogradu imamo virus groznice Zapadnog nila”, rekla je Planinac.

 

Tagovi:

Pročitajte još: