ILIĆIMA U BATAJNICI PRUGA PROLAZI NA METAR I PO OD DVORIŠTA: Mogu li podneti zahtev za dodatni otkup zemljišta

Početkom juna nadvožnjak preko brze pruge koji povezuje naselje Šangaj i centar Batajnice biće otvoren za saobraćaj. Mnogi su zaradili od eksproprijacije, ali ima i onih čiji su se posedi našli nadomak gradilišta, pa će im put prolaziti bukvalno ispod prozora.

Međutim, kuća, dvorište i bašta porodice Ilić, koja se nalazi na metar i po od budućeg puta, nisu u planu eksproprijacije.

„Hteli su da otkupe jedan deo kojim bi presekli naš prilaz kući i onemogućili nas da ulazimo u kuću kao do sada. Mi smatramo da je širina puta koju su predvideli nedovoljna i da su radovi neprimereno blizu i da to utiče na dalji kvalitet naših života i naš opstanak ovde“, kaže Milan Ilić.

Situaciju otežava i to, kažu, što će, zbog podzemnih voda, put biti dosta podignut u odnosu na dvorište i samu kuću.

Niko nije planirao pre da ovde prolazi put i to pored same kuće, čak i ako bi prolazio mislili smo da će i nas ubaciti u taj sistem eksproprijacije“, kaže Violeta Ilić.

Samo nepokretnosti građana na trasama gde je u planu izgradnja auto-puta, aerodroma ili drugog objekta od javnog interesa mogu biti otkupljene. Međutim, porodica Ilić po zakonu ima pravo da podnese zahtev za takozvani dodatni otkup zemljišta.

Osim u Batajnici, sa otkupom zemlje dobro su upoznati i pojedini građani Čukarice, pošto je planirano da kroz taj deo grada prođe metro. Po proceduri, predlog za eksproprijaciju zemljišta u ime Grada, Direkcija za građevinsko zemljište podnosi nadležnoj opštini.

U Batajnici se nudila slična cena po metru kvadratnom. Cenu određuje Poreska uprava. Obično se prvo ponudi, u tom trenutku, najniža cena za kvadratni metar u tom delu grada. Ako se vlasnik zemlje i nadležni organ ne dogovore, naknada se utvrđuje na sudu.

Vlasnici i posle toga imaju pravo žalbe, ali praksa je pokazala da se retko kada cena promeni.

Tagovi:

Pročitajte još: