Pretraga
Close this search box.

IN MEMORIAM: Tina Tarner svojevremeno održala koncert na jednom zemunskom stadionu

Tina Tarner je vrlo jednostavna, prirodna žena. Ona prosto zrači, osećate dobrotu i toplinu, da je reč o posebnoj osobi koja svima okolo deli dar koji joj je bog dao.

Tina je gostovala u srpskoj prestonici tri puta. Tokom poslednjeg boravka 1990. godine posebno ju je dirnula domaćinska atmosfera u kojoj je dočekana, pa se osećala bukvalno kao kod kuće. Koncert Tine Tarner 1990. godine bio je održan na stadionu Fudbalskog kluba „Galenika“ u Zemunu.

Bilo je to vreme kada je pevačica bila na vrhuncu svoje karijere. Tim koji je organizovao koncert vodio je novinar i publicista Srđan Stojanović. On je ispričao anegdotu u vezi nje.

Koncert Tine Tarner 1990. godine bio je održan na stadionu Fudbalskog kluba „Galenika“ u Zemunu. Bilo je to vreme kada je pevačica bila na vrhuncu svoje karijere.

Tim koji je organizovao koncert vodio je novinar i publicista Srđan Stojanović.

On je ispričao anegdotu u vezi s boravkom Tine Tarner u Beogradu i nevoljama u kojima su se našli kada su shvatili da na stadionu, koji je u to vreme bio u rekonstrukciji, nema prostorija u kojima bi se mogla smestiti garderoba za pevačicu i njene saradnike.

– Tinin nadobudni menadžer, koji je došao u Beograd nekoliko dana ranije, tražio je od nas da uzmemo nameštaj iz Interkontinentala, što nije bilo moguće. Pokušali smo da iznajmimo nameštaj od „Jugoeksporta“, ali je cena najamnine bila 90 odsto od prodajne cene. Ja sam tada poslao momke iz tima u svoj stan da donesu kompletan nameštaj iz moje dnevne sobe, uključujući i tepih. Sva sreća, moja majka je tada bila na odmoru, inače nikada to ne bi dozvolila – priča kroz smeh Srđan Stojanović.

Kada je sa zebnjom upitao Tinu Tarner kako joj se dopada atmosfera u garderobi, ona mu je odgovorila da se oseća kao kod kuće. Posebno je, kako navodi, bila oduševljena cvećem kojim je prostorija bila ukrašena i buketom koji joj je predao nakon koncerta.

– Time me je kupila za sva vremena – kaže Srđan Stojanović, pišu „Zemunske vesti“.

Za razliku od mnogih drugih zvezda, Tina, seća se sagovornik, nije imala nikakve posebne zahteve i hirove.

– Tina Tarner je vrlo jednostavna, prirodna žena. Ona prosto zrači, osećate dobrotu i toplinu, da je reč o posebnoj osobi koja svima okolo deli dar koji joj je bog dao. Za mene je susret s njom bio zaista dirljiv -rekao je Srđan.

Sam nastup bio je vrhunski profesionalan.

– Ti koncerti koji se izvedu 150 do 200 puta tokom godinu dana turneje ne razlikuju se mnogo u Beogradu, Londonu, Parizu ili Budimpešti. Postoji set pesama, može da se razlikuje za pesmu ili dve, u zavisnosti od raspoloženja, ali koreografija uvek ima isti tok. Koncert je bio fenomenalan, u svakom pogledu na najvišem nivou. U njenom pratećem bendu su bile zvezde poput Džona Majlsa, legendarnog engleskog klavijaturiste i gitariste koji je imao i svoju solo karijeru, zatim gitariste Lorija Vilsfilda i Timija Kapela na saksofonu i klavijaturama – ispričao je on.

Inače, Tina je prvi put pred ovdašnjom publikom nastupala 1974. godine, zajedno s tadašnjim mužem, gitaristom Ajkom Tarnerom, a drugi put je srpsku prestonicu posetila 1978. godine, u jednom od najtežih perioda svog života.

U to vreme je pokušavala da se oporavi od braka sa nasilnim i ljubomornim mužem, koji je strahovao od toga da bi mlada i talentovana žena mogla da ga napusti i vine se u visine bez njega.

Kada ga je upoznala, imala je samo 17 godina. Ubrzo je počela da nastupa u njegovom bendu „Kraljevi ritma“, a nekoliko godina kasnije se udala za njega.

Prvi veći uspeh im je donela pesma „A Fool in Love“, koja je zauzela drugo mesto na američkoj top listi, a svetsku slavu su stekli nastupajući kao predgrupa na koncertu „Roling Stounsa“ 1969. godine.

– I to je tipična priča za američke muškarce s juga, posebno za muzičare. Ajk Tarner je došao iz siromašne sredine i kada je stekao novac i pažnju, odao se raspusnom životu. Šezdeset šeste godine su imali čuveni hit „River Deep Mountin High“, u produkciji Fila Spektora, koji je bio očaran Tininim glasom i dao joj tu kompoziciju. Tada se Tina suočila s ljubomorom Ajka Tarnera, koji je poludeo što se ona našla u centru pažnje, iako mu je to donelo i novac, i slavu i koncerte – pričao je Srđan.

„Imala je i karakter, i sreću. Srela je čoveka koji je spadao u retku vrstu agenata koji su opsednuti pre svega talentom i samom muzikom. On je počeo 1983. godine da je savetuje, predlagao joj šta bi mogla da uradi, i tako je snimila povratnički album ‘Let’s Stay Together’“, govorio je Srđan Stojanović.

Usledio je čuveni album „Private Dancer“, koji je snimljen za svega 14 dana. Naslovnu kompoziciju albuma koji je ponovo vinuo među zvezde, napisao je gitarista „Dajer strejtsa“ Mark Nofler.

Zanimljiva je anegdota o tome kako je ova pesma stigla do Tine Tarner. Kompanija koja radi ketering za umetnike je sarađivala i s bendom „Dajer strejts“, i sa Tinom Tarner. Mark Nofler je dao pesmu čuvenoj kuvarici Lorejn koja je onda predala Tini. Ona se, naravno, oduševila kada je dobila. Želela je da snimi pesmu s Markom Noflerom, ali je on rekao da će samo da producira album, a da gitaru treba da svira Džef Bek, čovek iz sazvežđa legendarnih engleskih gitarista. Inače, na albumu je svirao ceo bend ‘Dajer strejts’“, podsetio je Srđan Stojanović.

Dobijala je nagrade, išla na turneje, prodavala albume u milionima primeraka. Popularnost joj je donela i saradnju s brojnim muzičarima, pa su njenu karijeru obeležili i brojni dueti s kolegama, poput Erosa Ramacotija, Erika Kleptona, Brajana Adamsa, Mika Džegera, Roda Stjuarta.

Ono po čemu je, takođe, ostala neprevaziđena jesu njeni scenski nastupi, karakteristični po njenom energičnom plesu.

Tagovi:

Pročitajte još: