Institut za fiziku Zemun dodeljuje nagrade!

Uz finansijsku pomoć Instituta za fiziku iz Zemuna Upravni odbor Fondacije”Prof. dr Marko V. Jarić” raspisao je konkurs za dodelu nagrade pojedincu ili grupi naučnika iz Srbije i dijaspore za ostvarene izuzetne naučne rezultate u fizici.

Za nagradu koja je u javnosti poznatija kao ”Srpski Nobel za fiziku” pojedinci, naučne institucije i udruženja mogu prijaviti i istraživače iz drugih oblasti koji se bave istraživanjima u fizici. Fondacija ”Prof.dr Marko V. Jarić” osnovana je 1998. godine  da bi se sačuvala uspomena na život i delo prerano preminulog briljantnog fizičara Marka Jarića (1952-1997), jednog od najboljih studenata Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je radio na univerzitetima u SAD.  

 Nagrada koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa dodeljuje se 23. put, a prošlogodišnji dobitnik je bio profesor Univerziteta u Virdžiniji dr Đorđe Minić za izuzetan doprinos teoriji struna i kvantnoj teoriji gravitacije. Priznanje će se dodeliti 17. marta 2022. godine, a rok za prijavu kandidata za prestižnu nagradu ”Marko Jarić” je do 19. decembra. Više informacija o samom konkursu na linku https://www.fondacijajaric.rs/?page_id=402 .

Tagovi:

Pročitajte još: