Investicija u Zemunu koja će privući nove ulagače u privrednu zonu Autoput

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević najavljuje da bi uskoro trebalo da otpočnu građevinski radovi na izgradnji fabrike vakcina Sinofarm, kao i da se u blizini ovog proizvodnog pogona očekuje razvoj industrijske zone Autoput što će dovesti do daljih investicija.

Kovačević je nedavno obišao lokaciju gde će se graditi fabrika kineskih vakcina Sinofarm, koja se nalazi u okviru privredne zone Autoput u naselju Soko Salaš, i tom prilikom je rekao da je pored fabrike za proizvodnju vakcina graditi i pogon za proizvodnju PCR testova.

– Fabrika u kojoj će se prvo pakovati Sinofarm vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih arapskih emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova. Planirana proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke“, srpska strana je obezbedila zemljište, a biće obezbeđena i infrastruktura. Ova kompletno grinfild investicija omogućiće proizvodnju znatnih količina kineske vakcine Sinofarm, koja će biti dovoljna ne samo za Srbiju, već i za region – izjavio je predsednik Gradske opštine Zemun u intervjuu koji je dao Tanjug televiziji, saopštila je Opštinska uprava.
Kovačević je tom prilikom istakao da se nakon realizacije ove investicije očekuje izgradnja novih fabrika u industrijskoj zoni uz auto-put koja će biti kompletno opremljena komunalnom infrastrukturom.

– Izgradnja fabrike vakcina nam je značajna iz više razloga, pre svega zato što se u Zemunu nalazi fabrika lekova Galenika, kao i dosta firmi koje se bave trgovinom lekova, medicinske opreme i proizvodnjom suplemenata. U Zemunu se nalaze KBC Zemun, KBC Bežanijska kosa i novoizgrađena Kovid bolnica u Batajnici, tako da će u širem sistemu zdravstvene zaštite ovim biti nadograđen segment razvoja farmaceutske industrije na teritoriji naše opštine. Uz izgradnju fabrike ova lokacija će biti kompletno komunalno opremljena što će doprineti razvoju industrijske zone uz autoput, tako da možemo očekivati i izgradnju novih fabrika – kaže Kovačević, uz napomenu da je Gradska opština Zemun već uradila četrdesetak predmeta vezanih za eksproprijaciju, što će pre svega omogućiti izgradnju nove servisne saobraćajnice, kanalizacione, vodovodne mreže i javnog osvetljenja u dužini od 6,9 kilometara, od naselja Grmeč do Soko Salaša gde se gradi fabrika vakcina.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u okviru Plana detaljne regulacije za područje privredne zone Autoput opremanje lokacije poverila je Institutu za puteve ad Beograd, kao najpovoljnijem ponuđaču.

Tagovi:

Pročitajte još: