ISTORIJA ZEMUNA: 22 GODINE OD NATO BOMBARDOVANJA

Hiljade žrtava, vojnih i civilnih, među kojima osamdeset osmoro nedužne dece, razoreni domovi, objekti vojne, saobraćajne, elektroenergetske i privredne infrastrukture, ali i bolnice, neprocenjiva materijalna i nematerijalna šteta bilans je sedamdesetosmodnevnog bombardovanja NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

U periodu od 24. marta do 10. juna 1999. godine 1040 vojnih aviona NATO alijanse u 26095 borbenih naleta posejalo je 415 hiljada projektila, 350 hiljada kasetnih bombi, 50 hiljada granata sa osiromašenim uranijumom, 15 hiljada razornih konvencionalnih raketa – ogromnu količinu ubojitih sredstava zabranjenih za upotrebu međunarodnim konvencijama.

Već prve noći bombardovanja na meti brojno nadmoćnijeg i daleko naoružanijeg neprijatelja našlo se zemunsko naselje Batajnica, a vojni aerodrom ”Pukovnik Milenko Pavlović” bio je svakodnevni vojni cilj.

Svi objekti vojne infrastrukture, uključujući pogone namenske industrije, Komandu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Glavnoj ulici u Zemunu, kasarnu ”Aleksa Dundić” (nekadašnju Konjičku školu) i antenske sisteme na  Ugrinovačkom putu, kasarnu ”Radovan Medić” 224. Centra za elektronska dejstva bili su izloženi razornim udarima NATO vazduhoplova.

U više navrata grafitnim bombama onesposobljena je lokalna elektroenergetska infrastruktura u Zemun Polju, a usled oštećenja velikih snabdevača čitavi delovi Beograda bili su bez struje.

U noći 17. na 18. april 1999. godine u napadu na Batajnicu od projektila je stradala mala Milica Rakić, koja će postati simbol deteta žrtve NATO bombardovanja.

Gradska opština Zemun ustanovila je 2005. godine Humanitarni fond koji nosi ime Male Milice Rakić iz Batajnice. Tradicionalni Humanitarni turnir u malom fudbalu koji je godinama nosio njeno ime, a prerastao je u turnir ”Dece žrtava NATO agresije” održava se 22 godine u Batajnici i poprimao je i međunarodni karakter. U spomen na tragično stradalu Milicu u njenom rodnom mestu sagrađen je park, spomen česma, a slična je podignuta i u batajničkom naselju ”Ekonomija 1”.

Vojni aerodrom u Batajnici 2019. godine poneo je ime ”Pukovnik Milenko Pavlović” po pilotu stradalom u odbrani Otadžbine, a glavna batajnička ulica takođe je nazvana po njemu. U čast poginulih pukovnika Milenka Pavlovića i majora Zorana Radosavljevića u centru Batajnice postavljena je mermerna spomen ploča ”Herojima našeg neba”.

U spomen na prvu žrtvu NATO bombardovanja, zastavnika Radovana Medića, pripadnika 224. Centra za elektronska dejstva, kasarna Centra u naselju 13. maj ponela je njegovo ime, a 2014. godine u krugu je otvoren spomenik sa njegovom bistom.

Ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemunu 2000. godine postavljena je spomen ploča poginulim pripadnicima RV i PVO u odbrani od NATO agresije 1999. godine sa 40 imena, kojima se svakog 24. marta odaje pošta i pomen.

Tagovi:

Pročitajte još: