Iz „Srbijašuma“ poručuju – seča preko puta Zemuna po planu, na jesen sadnja novih topola

NEDALEKO od Crvenke nema neplanske seče, niti krađe šume. Fotografije posečenih stabala topole na obali Dunava, prekoputa Zemuna, koje kruže društvenim mrežama, jesu verodostojne, ali odnose se na plansku obnovu šumske površine u Gazdinskoj jedinici „Dunav“ JP „Srbijašume“.

Seku se stabla klonske vrste topole, koja se sadi plantažno.

– Površina u nebranjenom delu između reke i nasipa na levoj obali Dunava, na kojoj se trenutno izvodi seča iznosi 8,97 hektara – kažu za naš list u ovom javnom preduzeću. – Na ovaj način gazdujemo decenijama, sve površine se nakon izvedene seče ponovo pošume, njihovo stanje se unapređuje, a površina pod šumom je znatno uvećana. Tako da građani mogu biti spokojni i apsolutno sigurni da se radi o poslovima koji su u interesu našeg stanovništva. Proizvedene drvne sortimente preuzimaju kupci, za dalju preradu i snabdevanje domaćeg i stranog tržišta.

Nakon uklanjanja stabala u šumi koja je dostigla vreme zrelosti za seču, na ovoj površini na jesen 2021. godine izvršiće se pošumljavanje sadnjom sadnica topole populus euroamericana.

Toj vrsti odgovara ovo stanište na kome daje odlične rezultate – tvrde u „Srbijašumama“. – Od momenta pošumljavanja, u narednim godinama uslediće mere nege i zaštite, kako bi mladim biljkama pomogli da pobede samoniklu konkurentsku vegetaciju i prirodne neprijatelje. Svi radovi koje realizuje JP „Srbijašume“ izvode se u skladu sa Osnovom gazdovanja šumama, odnosno desetogodišnjim planskim dokumentom za koji Rešenje potpisuje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

POSLOVI koje na levoj obali Dunava izvode radnici JP „Srbijašume“ planirani su godišnjim programom poslovanja na koji saglasnost daje Vlada. Za sve radove u šumi, za svako odeljenje, donosi se izvođački projekat koji sadrži detaljne podatke o postojećoj vegetaciji, detaljno isplanirane radove po fazama rada, finansijsku analizu, kao i procenu uticaja na životnu sredinu.

Novosti

Foto: fb

Tagovi:

Pročitajte još: