Izgradnja groblja u Batajnici počinje sledeće godine

IZGRADNJA groblja u zemunskom naselju Batajnica trebalo bi da počne za godinu dana Dugogodišnji problem meštana ovog dela Zemuna, koji članove svoje porodice sahranjuju na drugim gradskim grobljima, konačno će biti rešen. Pre nekoliko dana izabrana je firma koja će izraditi tehničku dokumentaciju za prvu fazu radova na površini od 2,8 hektara, vrednih 250 miliona dinara.

Lokacija na kojoj će biti batajničko groblje nalazi se u neposrednoj blizini izlaza na auto-put. Prva faza radova, koja će početi na proleće 2022. godine, obuhvata izgradnju kapele i ekonomskog objekta za smeštaj radnika sa garažom za službena vozila. Takođe, u okviru večnog počivališta biće interne saobraćajnice sa pratećom infrastruktorom i opremom, a urediće se površine predviđene za ispraćaje i sahranjivanje.

MESTO ZA 5.000 EVRA?

POSTOJEĆE groblje u Batajnici nije u nadležnosti JP „Pogrebne usluge“. Iako nema slobodnih mesta, u ovom naselju se priča da se parcela može naći za najmanje 5.000 evra, od ljudi koji su davno zakupili grobna mesta. Oni koji ne žele da svoje najmilije sahrane na nekom od udaljenih večnih konačišta, odlučuju se za ovaj korak.

– Površine za sahranjivanje zauzimaće oko 50 odsto od ukupnog dela parcele, a biće napravljeni i grobovi za polaganje urne kao i „vrt sećanja“, kapele i pravoslavni hram sa crkvenim domom – navodi se u dokumentaciji.

– Na površini od dva hektara biće napravljene i zelene površine sa punktovima za odmor na kojima će biti postavljene klupe i prateći mobilijar.

Na postojećem groblju u Batajnici odavno nema mesta za sahranjivanje, pa meštani ovog dela Zemuna moraju da traže parcele na drugim gradskim grobljima.

Izvor: vecernje novosti

Tagovi:

Pročitajte još: