Izložba radova Mile Sretenović u Staroj Kapetaniji

U Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija u Zemunu u sredu, 11. avgusta od 20 sati biće otvorena izložba „Delving deep: A journey within“ umetnice Mile Sretenović, saopštili su organizatori.

Otpočevši svoje umetničko ispoljavanje linearnim grafičkim otiscima, Mila Sretenović se u poslednjih nekoliko godina uspešno pronalazi u slikanom izrazu koji joj omogućava da potpunije ispolji svoj stvaralački duh, zapisala je istoričarka umetnosti Aleksandra Andrijević, i dodala:

“Interesovanje za ljude koji je okružuju i koji u njoj bude nagon istraživačkog, odvodi je put jungovske simbolike. Zasnovana na arhetipovima, snovima i postupku delatne imaginacije, kao krajnji ishod oni se pridodaju likovima koje oslikava. Bilo da su potreti ili autoportreti, to su zaista kratke simbolićne priče pune zanosa i misterije, zagonetnosti… One upućuju na život njenih odabranika sa svim nihovim osobenostima koje staju u povremene slabosti, mnogo tuge, ali i sporadične radosti koju nose”.

Umetnica, nastavlja Andrejević, istovremeno pokazuje veliko razumevanje za svakog aktera koji se neskromno širi platnom preovladavajući čitavom kompozicijom. U stvarnosti realni, slikarskim izrazom nadrealni, svi staju u priču koju bi otpočeli:

„Začarana kao vrt, kružila je po bašti svojih nedoumica. Izlazile su joj u susret i pozdravljale jedna po jedna. Imenom Strah, Sumnja, Neizvesnost, klanjale su se blagonaklono i obavijale je svojim velovima. U bojama zelene, crvene, žute, ispunjavale su jutra svakog dana…“

Mila Sretenović je rođena 1993. godine u Beogradu. Završila Devetu beogradsku gimnaziju, a Fakultet likovnih umetnosti, odsek grafika, upisala 2012. godine u klasi profesorke Dragane Stanaćev.

Master studije završila u klasi profesora Dragana Momirova, a prošle godine je upisala doktorske studije. Zanimljivo je da je završila osnovne a potom i master studije na i Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za Engleski jezik, književnost i kulturu.

Izlagačku aktivnost započela 2015. a dve godine kasnije primila je nagradu Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku.

Njena izložba „Delving deep: A journey within“ traje do 22. avgusta.

Tagovi:

Pročitajte još: