IZLOŽBA U ZEMUNU: MAGIJA POLARNE SVETLOSTI SVETSKI POZNATE UMETNICE

Svaka pojava, svako gostovanje naše poznate i svestrane umetnice Sanje Klisarić postaje atrakcija i okuplja mnoštvo ljudi, te je tako bilo i 9. maja u galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun u Kosovskoj 9, u kojoj je otvorena izložba nove serije njenih slika ”Polarna svetlost”. Publika će novih sedam slika inspirisanih nestvarnom čarolijom svetlosnog fenomena poznatog kao aurora borealis moći da vidi narednih deset dana, zaključno sa 19. majem.

Sve faze polarnog praskozorja, svitanja, jutra i dana, kao i najnestvarnijih noći u čudesnoj, šumovitoj Aljasci, kao i Skandinaviji, zabeležila je umetnica Sanja Klisarić bojom i svetlosnim efektima, koji njenim platnima daju kosmičku dimenziju.

Poseban i pun efekat slikama daju pogašena svetla, jer tada sa njih ožive sazvežđa vaseljene, o čemu su na otvaranju izložbe, kao i uvek nadahnuto govorile umetnica Anita Bunčić, istoričarka umetnosti i kustos Umetničke galerije Stara kapetanija Branka Milutinović, kao i sama autorka izložbe.

Neobičan slikarski rukopis Sanje Klisarić se neprestano menja, zavisno od inspiracije fenomenima, ali, ipak, ostaje i prepoznatljiv i jedinstven. On je uvek i pre svega nova i zavodljiva duhovna avantura, što je gošću Zemuna i upisalo u modernu istoriju svetske umetnosti, a izložbu kvalifikovalo za jedan od najvećih kulturnih događaja u našoj sredini.

Tagovi:

Pročitajte još: