IZLOŽBE RAZGLEDNICA I SUVENIRA ”DUNAV KAO INSPIRACIJA”

Osobena patina Zemuna, bisera prestonog Beograda, prikazana je na izložbama reprodukcija starih razglednica sa temom Dunava i  suvenira sa temom ”Dunav kao inspiracija”, koju je pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun organizovalo Turističko društvo ”Zemun” u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade. Poduhvat organizatora dve izložbe koje otvara u isto vreme i na istom mestu opravdao je predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić koji je rekao da: ”Kada nam neko pomene Dunav, skloni smo da ga povežemo sa našim Zemunom i obrnuto, ne možemo da zamislimo Zemun bez Dunava koji je bio, a i ostaće večita inspiracija”.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović čestitao je Turističkom društvu ”Zemun” i Gradskoj opštini Zemun na ”dobro urađenom poslu”, jer je gotovo polovina manifestacija u Beogradu u okviru Dana evropske Baštine ”zemunskih ruku delo” i pružio uveravanja prisutnima da će Skupština Grada Beograda svojom odlukom propisati i uz stručnu pomoć definisati suvenire koji će biti brendirani.

O značaju kvalitetne suvenirske ponude za razvoj turizma govorila je mr.sc Jasmina Planica, a šta je sve to vredno u Zemunu i zašto ga treba voleti govorile su istoričar umetnosti Haira Jakovljević, likovni umetnik Zorica Nikić i Mirjana Nikolić iz Turističkog društva Zemuna.

Uz čarobne zvuke violine renomiranog umetnika Aleksandra Štukelje, posetioci su imali priliku da uživaju u starim razglednicama Zemuna, unikatnim suvenirima, turističkim prospektima i brošurama, maketama čamaca, da degustiraju zemunske vanilice, ali i da se upoznaju sa eksponatima autora koji su 1986. godine pobedili na konkursu za suvenir Zemuna.

Tagovi:

Pročitajte još: