IZLOŽENI TRAGOVI BIOLUMINISCENCIJA SANJE KLISARIĆ

U Galeriji KZM Gradske opštine Zemun 2. decembra je otvorena samostalna izložba slika dr Sanje Klisarić, politikologa, filologa i književnice i slikarke koja neguje jedinstven i autentičan stil i tehniku. Specifičan umetnički izraz Sanje Klisarić prevazilazi okvire njenog dosadašnjeg stvaralaštva korišćenjem originalne tehnike ”bioluminiscencije”, zasnovane na prirodnoj pojavi.

Njene slike koje svetle u mraku izdvojile su je kao prvu i da sada jedinu umetnicu koja stvara na ovaj način.Izložba ”Tragovi” nastavlja umetnički serijal Sanje Klisarić, sa ciljem da prikaže svetove i stvarnosti izvan naših moći poimanja, kako naučnog, tako i iskustvenog. Prikazani radovi svojim sadržajima odvode posmatrača matematičkim obrascima u sfere nedostupne čulima i nepoznate saznanjima, gde se ukrštaju nauka i mašta. To su tragovi još neotkrivenih dostignuća, koja čekaju da ih tehnologije otkriju i učine novim delom iskustva. I upravo ta novina učinila je stvaralačko dostignuće Sanje Klisarić inovativnim u istoriji umetnosti.

Kroz naslućivanje tragova snova, kosmosa i tela vodi metafizička radoznalost posmatrača, koji neminovno postavlja i večna pitanja: odakle potičemo, kuda idemo, zbog čega postojimo…jer, kako sama autorka kaže ”Sve što je ikada napravljeno, bilo je najpre u umu kao trag, potom zapisano, zabeleženo ili nacrtano i zadalo novu putanju budućeg otkrića…”O višestrukim talentima Sanje Klisarić i u pravom smislu te reči ”totalnoj” umetnosti koja se stvara bezvremeno i svakim delićem bića i bivstvovanja govorila je predsednica Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna Anita Bunčić – Četnik, koja je sa kustosom Umetničke galerije ”Stara kapetanija” Brankom Milutinović otvorila ovu nadasve inovativnu i interesantnu izložbu.

Tagovi:

Pročitajte još: