Jedino gradsko prihvatilište za štence nalazi se u Zemunu

GRAĐANE koji, šetajući prestoničkim ulicama ili izletištima naiđu na napuštene ljubimce, štence ili mace, čeka teška odluka.

Naime, ko nema mogućnosti da ih sam zbrine ili preda prijatelju i rođaku na čuvanje, saznaće da sigurno utočište za male četvoronošce u stvari ne postoji. Jedino gradsko prihvatilište koje prima štence nalazi se u Zemunu i uvek je prebukirano. S druge strane, i organizacija Animal Rescue Serbia, koja godinama unazad spasava povređene životinje, takođe nema kapaciteta da primi kuce bez doma, kojih je na gradskom asfaltu sve više.

U glavnom gradu, ali i celoj Srbiji, nije retkost da građani u prolazu naiđu na nekoliko štenaca ili mačića u kutiji, ili kako tumaraju okolo. Neretko nije lako samo proći pored njih i prepustiti ih ulici, baš kao i sugrađaninu koji nam je preneo svoje iskustvo.

– Šetao sam u nedelju Avalom kada sam naišao na nekoliko crnih štenaca. Keruše nigde nije bilo u blizini, pa sam pretpostavio da ih je neko ostavio – priča za naš list sugrađanin Marko P

Nisam mogao samo da produžim dalje, već sam odlučio da ih odvedem u neko prihvatilište. Međutim, posle odlaska u dva centra, rečeno mi je da ne primaju štence, kao i da su svakako prebukirani.

AKCIJE USPORILA KORONA

EKIPE „Veterine Beograd“ u više navrata su u mesnim zajednicama širom prestonice organizovali besplatne akcije sterilizacije, vakcinacije i čipovanja pasa i mačaka.

Bila je to prilika i da građani uzmu na čuvanje ljubimce koje im neki drugi građani nude. Odziv je bio solidan, rekli su nam u ovom preduzeću. Međutim, epidemija virusa korona je i ovaj vid pomoći i druženja, usporila.

Da u gradskim prihvatilitima za pse nema mesta potvrdio nam je i direktor JKP „Veterina Beograd“ Budimir Grubić, koji je takođe istakao da pri prihvatilištu za pse u Zemunu postoji odeljak u kojem se smeštaju štenci, međutim, i on je u najvećem broju slučajeva pun.

– Napuštanje štenaca traje mnogo godina unazad. Moramo da se borimo protiv neodgovornih vlasnika koji nažalost ne sterilišu svoje pse, a potom ostavljaju štence na ulici. S druge strane, važna je i edukacija građana koji treba da povedu računa o svojim ljubimcima – kaže Grubić.

 organizacije Animal Rescue Serbia, za „Novosti“, takođe kažu da su upoznati sa ovim problemom i da, nažalost, ni oni nemaju kapaciteta da u svom rehabilitacionom centru koji se trenutno nalazi u prostorijama BIGZ prime štence.

– Mi se bavimo zbrinjavanjem povređenih i bolesnih životinja koje pazimo u našem centru. Međutim, ni mi nemamo mesta da primimo napuštene štence – navodi Sanja Radosavljević iz ARS.

– Naš savet građanima je da pozovu putem društvenih mreža osobe koje žele i mogu da udome životinju i na ovaj način im nađu novi dom.

Novosti

Tagovi:

Pročitajte još: